Vodič za prirodno izbeljivanje zuba

Kada je u pitanju izbeljivanje zuba, mogućnosti su mnogobrojne, ali koje su najzdravije?

by | april 9, 2021

Najveći broj proizvoda za izbeljivanje zuba sadrži hemikalije koje mogu da oštete gleđ i zdravlje desni. Stoga, ukoliko želite da vaši zubi budu za nijansu-dve belji, radije se odlučite za prirodnije metode, koje su u isto vreme i bezbednije. Pre nego što vam damo savete kako da do beljeg osmeha na prirodan način, odgovaramo na najučestalije nedoumice o oralnoj higijeni i zdravlju.

Zašto zubi žute?

Mnogo je faktora koji utiču na pigmentaciju zuba. Pored određenih namirnica koje boje zube (kafa, čaj, obojena pića), na boju zuba utiče i nepravilno pranje, loša higijena zuba, ali i nasledni faktor. Ipak, na našu sreću, priroda nam je podarila mnogobrojne “izbeljivače zuba”.

Prirodno izbeljivanje zuba

1 Mućkanje ulja

Ovaj tradicionalni indijski ritual pomaže izbacivanju toksina iz tela i poboljšava oralnu higijenu. Najčešće, preporučuje se ulje susama, suncokretovo ulje ili pak maslinovo. Dobar izbor je svakako i kokosovo ulje, jer je prijatnog mirisa, a sadrži lauričnu kiselinu koja deluje antiupalno i antibakterijski. Mućkanje ulja jednom dnevno (preporučuje se ujutro) uklanja naslage na zubima i gingivitis.

Kako mućkati ulje? Jednu kašiku kokosovog ulja stavite u usta i mućkajte 15 do 20 minuta. Zatim ispljunite.

2 Soda bikarbona

Soda bikarbona pokazala se delotvornom kada je izbeljivanje zuba u pitanju, pa ne čudi što je sastavni deo mnogih pasta za zube. Pomešajte kafenu kašiku sode bikarbone s dve kašike vode i tom smesom operite zube. Napomena: koristite sodu bikarbonu nekoliko puta sedmično, a ne svaki dan.

3 Hidrogen

Hidrogen peroksid je prirodni izbeljivač zuba, a u isto vreme, ubija i bakterije u ustima. Pomešajte dve kafene kašike hidrogena (1,5% do 3%, ne koristite hidrogen s većim procentom od navedenog!) sa istom količinom vode i mućkajte nekoliko minuta. Hidrogen možete pomešati i sa sodom bikarbonom i nežno oprati zube. Koristite hidrogen nekoliko puta sedmično, ne više, jer može da ošteti gleđ! (Pročitajte i… Očistite kamenac i naslage na zubima uz pomoć jednog sastojka!)

4 Voće i povrće

Ishrana bogata voćem i povrćem utiče na zdravlje, pa samim tim i belinu zuba. Jagode, ananas i jabuke su idealne namirnice za izbeljivanje zuba, a uz to uklanjaju naslage i plak sa zuba.
Možete koristiti i pastu od jagode za instant izbeljivanje zuba. Izgnječite jednu svežu jagodu i pomešajte sa sodom bikarbonom. Smesu nanesite na zube i ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite.

5 Prevencija

Kako starimo, tako nam zubi prirodno žute, ali to možemo donekle da sprečimo pravilnom ishranom. Izbegavajte namirnice koje boje zube (kafa, sokovi, tamna pića, čajevi i crveno vino). Prestanite da pušite, umanjite unos šećera, a pojačajte unos namirnica bogatih kalcijumom (sir, mleko, brokoli).

6 Pravilna oralna higijena

Ne potcenjujte značaj pravilnog pranja zuba i korišćenja konca za zube. Zube perite nakon svakog obroka, a čistite ih koncem jednom dnevno.

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Natural Health Image Source / iStock via Getty