Zašto otiču prsti: 7 najčešćih razloga

Otečeni prsti nisu nešto što treba ignorisati, jer mogu biti simptom ozbiljnog zdravstvenog problema

by | mart 28, 2023
zašto otiču prsti

Zašto otiču prsti na rukama? Ima li razloga za brigu? Verovatno ne. Prsti otiču iz mnogo razloga, a mnogi od njih su bezopasni. Međutim, u nekim slučajevima otok može biti simptom ozboljnog zdravstvenog poremećaja. Evo nekih od najčešćih uzroka otečenih prstiju i kada treba da se obratite lekaru.

Zašto otiču prsti: Koji su najčešći razlozi?

1. Napolju je pretoplo

Toplota prouzrokuje širenje krvnih sudova (vazodilatacija). Rastezanjem krvni sudovi postaju propustljivi, pa deo njihove tečnosti može iscureti u meka tkiva i uzrokovati natečenost. U tom slučaju, razgibajte, prodmajte prste i umijte se hladnom vodom. Ako primetite da su vam otekli samo prsti na rukama, a ne i na nogama, i pritom su bolni, to može biti znak da nije u pitanju samo vrućina i da treba da se obratite lekaru.

2. Previše soli

Slane grickalice, masna i pržena hrana mogu izazvati oticanje prstiju. Zdravo telo održava  konzistentnu ravnotežu soli i vode. Kada konzumirate dodatni natrijum, organizam to kompenzuje tako što zadržava više vode, a tako nastaju otoci. Tipično, blagi otok izazvan slanom hranom nestaje sam od sebe u roku od jednog dana, ali može trajati duže u zavisnosti od toga koliko ste soli uneli u organizam. Ako ograničite unos soli, a otok ne prestane, posetite lekara.

3. Možda imate osteoartritis ili reumatoidni artritis

Ako su vam zglobovi na prstima otečeni, naročito ujutru, za to može biti kriv osteoartritis. U tum slučaju, zglobovi nisu samo otečeni, već i bolni i ukočeni. Reumatoidni artritis (RA) takođe može izazvati oticanje i upalu zglobova na prstima.

Zašto otiču prsti: 4. Određeni lekovi

Neki medikamenti takođe mogu izazvati oticanje prstiju i šaka. To mogu biti lekovi za snižavanje krvnog pritiska, OTC lekovi protiv bolova, lekovi za dijabetes, steroidi i kontraceptivne pilule.

5. Sindrom karpalnog tunela

Kada se nerv koji se proteže od podlaktice do dlana priklešti u zglobu šake, tada se razvija sindrom karpalnog tunela. Oso stanje šešće pogađa žene (čak tri puta), nego muškarce. Okidači mogu biti: ponovljene traume ili povrede ručnog zgloba, stres na poslu, nedovoljno aktivna štitna žlezda i reumatoidni artritis. Sindrom karpalnog tunela može izazvati oticanje prstiju i obično je praćen bolom, pečenjem, peckanjem ili utrnulošću u šakama ili rukama.

6. Problem s bubrezima

Ako bubrezi ne uspeju da uklone višak tečnosti – poznat i kao edem –  telo će ga zadržati, što može dovesti do oticanja prstiju. Edem može uticati na bilo koji deo  tela, ali otok se uglavnom javlja u rukama, stopalima, člancima i potkolenicama. Bubrezi takođe pomažu u regulisanju elektrolita u telu, tako da bilo koja vrsta bubrežne bolesti ili problem s bubrezima može uticati na ovaj proces. Hipertenzija i dijabetes tipa 1 i tipa 2 su neka stanja koja mogu izazvati ove probleme s bubrezima.

7. Blokada u limfnom sistemu

Limfedem je retka bolest koja se javlja kada se limfna tečnost (koja izbacuje otpad, bakterije i viruse iz tela) ne odvodi adekvatno. U tom slučaju, otok će zahvatiti cele noge i ruke, ne samo prste. Limfedem je povezan s operacijom ili zračenjem u lečenju raka dojke. U retkim slučajevima, limfedem može biti uzrokovan i abnormalnim rastom u blizini limfnog čvora, što može dovesti do blokade tečnosti.

PORNCHAI SODA/gettyimages.co.uk