Zašto žene imaju jače nuspojave na vakcinu protiv COVID-a 19 i šta to znači za organizam?

Do sada je javnost već upoznata s nuspojavama koje se javljaju nakon vakcinisanja protiv virusa COVID-19, no mnogi ne znaju da su te nuspojave češće i izraženije kod žena.

by | 27 marta, 2021

Tekst: Nina Baljak, ljepotaizdravlje.hr 

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u prvih 13,8 miliona osoba koje su vakcinisane zabležen je veći procenat nuspojava kod žena nego kod muškaraca.  Iako je ovaj podatak začudio mnoge, istina je da žene imaju jače nuspojave i kod vakcinacije drugim vakcinama, a ne samo kod one protiv virusa COVID-19.

Naučnici pretpostavljaju da se to događa kod žena, a naročito kod onih koje su u periodu predmenopauze, zbog nivoa estrogena koji pomaže da se imunološki sistem aktivira za borbu protiv bolesti. (Pročitajte i… Godinu dana koronavirusa: Šta smo naučili?)

Kod muškaraca, s druge strane, zbog testosterona dolazi do usporavanja odgovora imuniteta na bolest, odnosno na vakcinu. Stručnjaci napominju kako su mnoga istraživanja dokazala da organizam žena jače odgovara na vakcine, odnosno bolesti, a da je razlog tome estrogen koji podstiče telo da stvara više T-limfocita, odnosnoćelije imunološkog sistema odgovorne za ćelijski imunitet i pomoć ostalim leukocitima. Problem nastaje zbog neupućenosti i manjka edukacije, iz kojih proizlazi strah.

Mnogi smatraju kako su ovakve nuspojave razlog za prekid ili potpuno izbegavanje vakcinacije. Ali ovde se radi o normalnoj reakciji organizma na vakcinu. Većina nuspojava prolazi nakon 24 sata, a u poređenju s onim što donosi sâm COVID-19, nuspojave izazvane vakcinom su tek malena “žrtva” koja će vas dovesti do zdravlja i sigurnosti. Stoga, nuspojave o kojima se govori i piše ne treba da budu razlog za paniku ili strah. One su, zapravo, samo dokaz da je vaše telo snažno te da je sposobno da se odbrani od bolesti.

 

Nina BaljakAndrea Piacquadio via Pexels