Zdravlje kostiju posle tridesete: Prevencija osteoporoze

by | februar 20, 2023
osteoporoza kod žena posle tridesete

Zdravlje kostiju počinje da propada posle tridesete godine –  remodeliranje kostiju se usporava, a obnova postaje teža. Prevencija osteoporoze kod žena uključuje kombinaciju fizičke vežbe i dijete.

Osteoporoza je bolest koja uzrokuje slabljenje kostiju. Kosti postaju poroznije i krhke, povećava se rizik od preloma.

Zašto se ona javlja? Kosti se neprestano rastvaraju i regenerišu, tokom našeg živoza. Najveću gustina kostiju imamo između 25 i 30 godine života. Posle tridesete, gustina kostiju prirodno opada. Osobe sa osteoporozom će doživeti gubitak koštane mase mnogo bržim tempom. Često osteoporoza ne pokazuje nikakve simptome sve dok pacijent ne doživi prvi prelom. Osteoporoza je posebno česta kod žena.

 

Zašto osteoporoza pogađa žene već posle tridesete?

Kako žene stare, suočavaju se sa brojnim izazovima kada je u pitanju održavanje zdravlja kostiju. Ovo je posebno važno nakon tridesete godine, kada mnoge žene počinju da doživljavaju postepeni gubitak gustine kostiju.

Šta je gustina kostiju i zašto je važna?

Gustina kostiju je mera koliko je kalcijuma i drugih minerala prisutno u vašim kostima. Što su vaše kosti gušće, to će biti jače i manje je verovatno da će se polomiti. Nažalost, kako starimo, naša tela imaju tendenciju da gube gustinu kostiju, što može povećati rizik od preloma i drugih zdravstvenih problema. Kada je mlado, telo može da napravi novu kost brže nego što se stara kost razgradi. Rezultat je polako rastuća gustina kostiju. Što veću gustinu kostiju osoba ima sa 30 godina, to će im kosti sporije propadati.

Šta utiče na zdravlje kostiju?

Pol, starost i etnička pripadnost su faktori zdravlja kostiju. Fizička aktivnost, ishrana, nivoi hormona i lekovi takođe mogu uticati na gustinu kostiju. Genetika igra značajnu ulogu u nastanku bolesti, a gojazni i oni sa slabim nivoom fizičke aktivnosti su u posebnom riziku.

Zašto su žene podložnije osteoporozi?

Žene su posebno podložne gubitku koštane mase nakon tridesete godine, uglavnom zbog hormonalnih promena. Tokom priprema za menopauzu i menopauze, telo proizvodi manje hormona estrogena, koji igra ključnu ulogu u održavanju gustine kostiju. Kao rezultat toga, žene starije od 30 imaju veći rizik od osteoporoze i drugih stanja vezanih za kosti.

Šta žene mogu učiniti da očuvaju zdravlje kostiju nakon 30?

Zdravlje kostiju je važno pitanje za žene starije od 30 godina. Kombinacijom zdrave ishrane, redovnog vežbanja i drugih navika, žene mogu održe svoje kosti zdravim i jakim i smanje rizik od osteoporoze i drugih zdravstvenih problema vezanih za kosti. Bez obzira na to da li ste u 30-im ili imate više godina, krajnje je vreme da preduzmete korake da zaštitite zdravlje svojih kostiju. Jer, prevencija osteoporoze jeste moguća.

 

L&Z preporuka

K2D3 – za zdrave kosti i vitalne zglobove

K2D3 predstavlja optimalnu kombinaciju nutrijenata za pravilnu mineralizaciju kostiju i očuvanje integriteta koštanog sistema koja istovremeno štiti zglobove od štetnih efekata kalcijuma.K2D3 povećava resorpciju kalcijuma iz hrane i omogućava njegovo pravilno iskorišćavanje. Na taj način, K2D3 omogućava da više kalcijuma bude na raspolaganju kostima, povećava ugradnju kalcijuma u kost i sprečava dugoročno opasne kalcifikacije zglobova i različitih organa.

 

Prevencija osteoporoze kod žena

Osteoporoza je bolest koja utiče na gustinu kostiju i može dovesti do preloma, posebno u kičmi, kuku i zglobu. To je ozbiljno stanje koje pogađa milione ljudi, uglavnom žena, i može imati značajan uticaj na kvalitet njihovog života. Dok je osteoporoza često povezana sa starošću, važno je razumeti da rizik počinje u mladosti, a strategije prevencije treba primeniti rano.

Faktori rizika za osteoporozu kod žena posle tridesete

Ponašanje u dvadesetim i tridesetim godinama, dokazala je nauka, utiče na razvoj osteoporoze u kasnijim godinama.

Nizak unos kalcijuma

Kalcijum je ključni mineral za zdravlje kostiju, a neadekvatan unos kalcijuma može dovesti do smanjivanja gustine kostiju. Žene koje ne konzumiraju dovoljno kalcijuma tokom svojih 20-ih i 30-ih godina mogu biti pod povećanim rizikom od razvoja osteoporoze kasnije u životu.

Nizak nivo vitamina D

Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma u ​​​​telu. Žene koje imaju nizak nivo vitamina D mogu biti pod povećanim rizikom od razvoja osteoporoze, jer možda neće moći da apsorbuju dovoljno kalcijuma da bi im kosti bile zdrave.

Pušenje

Žene koje puše imaju veću verovatnoću da će razviti osteoporozu. To je zato što pušenje može dovesti do smanjenja gustine kostiju, a narušava i sposobnost tela da apsorbuje kalcijum.

Sedentarni način života

Fizička aktivnost je neophodna za održavanje zdravih kostiju, jer pomaže u stimulaciji rasta kostiju i održavanju gustine kostiju. Žene koje vode sedentarni način života i ne bave se redovnom fizičkom aktivnošću mogu biti pod povećanim rizikom od razvoja osteoporoze.

Genetske predispozicije

Ovo je izuzetno značajan faktor rizika za osteoporozu. Žene čiji su roditelji ili bake i dede imali osteoporozu mogu biti pod povećanim rizikom da i same razviju ovo stanje.

Poremećaji u ishrani

Žene koje su imale poremećaje u ishrani, kao što su anoreksija ili bulimija, mogu biti pod povećanim rizikom od razvoja osteoporoze. Ova stanja mogu dovesti do smanjenja gustine kostiju, jer telo ne dobija hranljive materije koje su mu potrebne za održavanje zdravlja kostiju.

 

Prevencija osteoporoze kod žena posle tridesete

Sa prevencijom osteoporoze treba krenuti već u tridesetim godinama. Evo na koji način:

Povećajte unos kalcijuma i vitamina D

Konzumiranje adekvatnih količina kalcijuma i vitamina D je neophodno za održavanje zdravih kostiju. Žene  u tridesetim treba da unose najmanje 1000 mg kalcijuma i 600-800 IU vitamina D dnevno. Kalcijum se može naći u mlečnim proizvodima, lisnatom zelenom povrću i obogaćenoj hrani, dok se vitamin D može dobiti izlaganjem sunčevoj svetlosti, kao i u masnoj ribi i obogaćenoj hrani.

Redovno se bavite fizičkim aktivnostima

Redovna fizička aktivnost je neophodna za održavanje zdravih kostiju. Vežbe sa opterećenjem, kao što su hodanje, trčanje i trening snage, mogu pomoći u stimulisanju rasta kostiju i održavanju gustine kostiju.

Odvikavanje od pušenja

Pušenje je značajan faktor rizika za osteoporozu, a prestanak pušenja može pomoći da se smanji rizik od razvoja ovog stanja. Ostavite duvan što je pre moguće.

Ograničite konzumaciju alkohola

Prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do smanjenja gustine kostiju, a žene koje puno piju mogu biti pod povećanim rizikom od razvoja osteoporoze. Jedno piće dnevno bi trebalo da bude gornja granica.

Naspavajte se

Dovoljno sna je neophodno za održavanje zdravlja kostiju. Da biste izbegli rizik od osteoporoze obezbedite sebi 7-8 sati sna svakog dana.

PeopleImages/GettyImagesPlus