Crvenilo na obrazima: Šta ga uzrokujete i kako da ga zamaskirate?

by | jul 13, 2023
crvenilo na obrazima

Otkrivamo zašto nastaje crvenilo na obrazima i da li može da se ukloni?

Aplikacija Drinking Time Machine je i dalje popularna u App Store-u i Google Play-u, a ona pokazuje koliko lice može da se promeni u X broju godina u zavisnosti od količine konzumiranog alkohola. Naravno, primena može preuveličati rezultate, ali i dalje postoji veza između crvenila na licu i alkohola.

Zašto nastaje crvenilo na obrazima?

Perzistentna vazodilatacija (kuperoza) može biti genetski određena, ali postoji niz faktora koji mogu dovesti  kožu do ovog stanja. Ovi faktori se mogu podeliti na egzogene, odnosno uzrokovane spoljašnjim okruženjem, i endogene ─ one koji su unutrašnji problem.

Prvi uključuju nepravilnu upotrebu kozmetičkih proizvoda ─ kreme, ulja i masti (preparati sa hormonskom komponentom, uz produženu upotrebu, mogu izazvati takozvanu „rozaceu“). Upotreba jakih pilinga i laserskih tretmana takođe može izazvati trajno proširenje kapilara, posebno kod osoba sa krhkim krvnim sudovima. Faktori rizika su i česte posete saunama, produženo izlaganje suncu i hladnoći za one sa osetljivom kožom.

Među endogenim uzrocima: neuhranjenost, proširene vene i druge bolesti, povezane sa kardiovaskularnim sistemom. Endogeni uzroci uključuju poseban podtip kože sam po sebi ─ preosetljivu i tamniju kožu.

Kuperoza može biti i posledica rozacee, i u tom slučaju treba da se utvrdi šta je izazvalo bolest. Lekar će prepisati odgovarajuću terapiju (crvene mreže sa lica možete da obrišete laserskim procedurama koje imaju za cilj termičku adheziju proširenih sudova).

Alergija na hladnoću i crvenilo na obrazima

Zaista postoji i javlja se tokom dugog boravka na hladnoći. Njegovi glavni simptomi su crvenilo, svrab, ljuštenje. Šta se zapravo tada dešava? Krvni sudovi na uticaj niskih temperatura reaguju suženjem, odnosno grčenjem, štiteći kožu od hlađenja i što je moguće više zadržavajući toplotu, pa koža na hladnoći prvo bledi. Zatim dolazi faza kompenzacije: tokom dugog boravka na hladnoći, sudovi se šire kako bi se izbegle promrzline i sačuvale hranljive materije i snabdevanje kože krvlju. Istovremeno, kapilari se šire, a koža postaje crvena ─ pojavljuje se svetlo rumenilo (nakon normalizacije temperaturnog režima, koža se, naravno, smiruje). Kod ljudi sa krhkim sudovima, takvi procesi funkcionišu gore, a crvenilo može biti duže. Mere za borbu protiv njega su jednostavne: eliminisati kontakt kože sa niskom temperaturom, a zatim vratiti njene zaštitne funkcije,

Kako se osloboditi crvenila na obrazima?

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, pa nekoliko sati pre izlaska napolje koristite posebne zaštitne kreme, isključite hranu i lekove koji povećavaju alergijsku pozadinu, a takođe zaštitite otvorene delove tela od nepovoljnih vremenskih faktora- jakog hladnog vetra ili žarkog sunca. U nekim slučajevima, preporučljivo je uzimanje antihistaminika, ali je bolje da se o tome konsultujete sa lekarom!

Kako lečiti crvenilo na obrazima?

Ako uzrok nije u vegetativnoj reakciji, već u proširenim sudovima, problem se može i treba rešiti. Postoji nekoliko metoda, a među najpopularnijim su laserska terapija i fototerapija. Lekari preferiraju jednu ili drugu metodu u zavisnosti od konkretnog slučaja. Fototerapija se može smatrati nežnijom opcijom (plus istovremeno se bori protiv pigmentacije). Laseri su, zauzvrat, manje prijateljski, ali efikasnije uklanjaju snažno izražene sudove.

Nema potrebe da čekate punopravnu pomoć u uklanjanju kuperozne mreže kozmetičkih preparata, pa je bolje polagati nade na njih za pouzdanu zaštitu kože i prevenciju crvenila.

Sastav takve kozmetike treba da sadrži sledeće komponente: aminokiseline, ulja sa zasićenim masnim kiselinama, ureu, hitozan, hijaluronsku kiselinu. Vitamin C i trokserutin, koji pomažu u jačanju zidova krvnih sudova, takođe neće smetati.

Jedno upozorenje: pokušajte da koristite profesionalnu i dermatološki testiranu kozmetiku.

Kako maskirati crvenilo?

Kada se crvenilo ne može ukloniti, može se sakriti. Ovde morate zapamtiti da ružičasti i bresa tonovi samo pogoršavaju situaciju. Fokusirajte se na nijansu kože na vratu – „prema tome“ morate odabrati temelj. Zabrinuti ste zbog lokalnog crvenila? Možete proći i sa žućkastim i blago zemljanim korektorom (ali bez ružičastog pigmenta u sastavu!). Ako ne možete zamisliti život bez pudera, nanesite ga na kožu četkom ili puderom laganim tapkanjem.

Medicyst®

Lepota i zdravljeWirestock/iStock/Getty Images Plus via Getty Images