Opuštene grudi nisu nepromenjivo stanje: 4 pravila za čvrste i zdrave dojke

by | 28 jula, 2023
opuštene grudi

Opuštene grudi su realnost većine žena u četrdesetim godinama (ili starijih). Da li i šta tačno možete da  uradite da bi vam grudi bile zdrave i čvrste?

Kako starite, prirodno je da oblik vaših grudi gubi elastičnost. Iako ne možete da vratite one grudi koje ste imale kao dvadesetogodišnjakinje, istina je da dobar plan ishrane, vežbe i pravi grudnjak mogu bitno da umanje opuštanje grudi.

 

Zašto grudi postaju opuštene?

Grudi se mogu značajno razlikovati od osobe do osobe. Veličina, oblik i boja su osobine koje su nasleđene iz gena. Ali tokom života žene, njene grudi će se takođe stalno menjati i razvijati. Tkivo dojke se sastoji uglavnom od masnih ćelija, tkiva žlezde i ligamenata koji se protežu od ključne kosti do ispod pazuha i preko centra grudnog koša.

Kako vreme prolazi, prirodno je da prvobitni oblik grudi gubi elastičnost i pada. Ovo je sasvim prirodna i česta pojava. Ipak, opuštene grudi su i dalje izvor anksioznosti za žene. U stvari, “ptoza” dojke – medicinski izraz za opuštanje – jedno je od najčešćih stanja koje leče plastični hirurzi. Nemaju svi sredstva ili želju da hirurški promene svoj izgled, ali to nije ni neophodno – potoje drugi načini da sprečite opuštanje grudi.

Postoji niz prirodnih lekova i promena načina života koje možete usvojiti da biste sprečili ili umanjili efekte opuštanja grudi.

Glavni uzroci opuštanja grudi

Višestruke trudnoće uzrokuju da se ligamenti koji podržavaju vaše grudi istegnu i spuste.
Pušenje uzrokuje da koža gubi svoju fleksibilnost i snagu.
Veće, teže grudi će vremenom opustiti.
Ekstremni gubitak težine može drastično da promeni oblik grudi i izgled grudi.
Prekomerna težina uzrokuje da se koža i tkivo dojke rastežu i padaju.
Prekomerno izlaganje sunčevim UV zracima razgrađuje kolagen i elastin.
Menopauza izaziva hormonalne promene koje utiču na elastičnost kože.
Ekstremne, naporne vežbe visokog intenziteta mogu izazvati razgradnju vezivnog tkiva.
Određene bolesti, kao što su rak dojke i tuberkuloza, mogu oslabiti tkivo i podršku dojki.

Mogu li se podići opuštene grudi?

Želite da znate da li je uopšte moguće podići opuštene grudi? U suštini, odgovor je ne, bar ne bez pomoći hirurga. Ali, ovo se odnosi samo na one žene koje bi želele da imaju grudi mlade devojke. Sve one koje žele da spreče dalje promene ili da malo podmlade svoje poprsje treba da znaju da je dovoljno da promene 4 osnovne navike. Ishrana, pušenje i vežbe itekako imaju uticaj na izgled naših grudi.

Prirodni lekovi za opuštene grudi

Nikada ne možete u potpunosti vratiti prvobitnu veličinu i oblik svojim grudima, ali možete preduzeti određene mere da poboljšate podizanje i snagu vašeg poprsja.

Ove mere uključuju:

  • vežbanje
  • dijeta i ishrana
  • držanje
  • podrška grudima

Vežbanje

Pošto grudi nemaju mišiće, ne možete da učvrstite tkivo dojke vežbanjem. Međutim, ispod grudi nalaze se vlaknasto vezivno tkivo i mišići koji mogu uticati na ukupan izgled vaših grudi. Preučuju se razne vežbe za grudi za poboljšanje ne samo mišićne snage, već i držanja. Neke uobičajene vežbe koje treba isprobati su:

  1. sklekovi
  2. plivanje
  3. bench press

Dijeta i ishrana

Pokušajte da jedete uravnoteženu, zdravu hranu kako biste nahranili svoju kožu kako bi ostala zdrava, jaka i otporna dugi niz godina. Jer, koža bogata kolagenom jeste uslov da izbegnete opuštene grudi. Takođe je važno održavati optimalnu težinu za vaš tip tela. Prekomerna težina vrši pritisak na vaše kožno tkivo, a dodatna težina može dodati težinu vašim grudima, što pogoršati opuštanje grudi.

Pored zdrave ishrane, imperativ su odluke o zdravom načinu života. Duvan šteti vašoj koži, kao i opštem zdravlju. To može biti faktor koji doprinosi opuštenim grudima.

Važno je da pijete dovoljno vode tokom dana i da ostanete hidrirani. Voda pokreće sve u vašem telu, a dovoljno pića će održati vašu kožu jakom i poboljšati ukupnu čvrstinu i snagu tkiva dojke.

Držanje tela

Loše držanje, kao što su pogrbljena ili savijena leđa, može dovesti do toga da grudi vise. S druge strane, dobro držanje smanjuje naporne na grudnim mišićima i ligamentima.

Podrška za  grudi

Kvalitetan, pravilno postavljen grudnjak pruža dodatnu podršku koja smanjuje opterećenje i stres na tkivima i mišićima vaših grudi. Ako dobijete ili izgubite na težini, obavezno se ponovo opremite.

 

Wavebreakmedia/istock/gettyimagesplus