Žudnja za hlebom i pecivom? Evo šta zapravo nedostaje vašem organizmu!

by | februar 15, 2023
Žudnja za hlebom i pecivom

Žudnja za hlebom i pecivom može signalizirati nedostatak određenih elemenata u tragovima. Šta tačno nedostaje telu kada nam hleb postane omiljena namirnica?

Mirisna peciva, svež hleb, domaće pite i kolači iz poslastičarnice – ovo je asortiman kulinarskih proizvoda od brašna. Skoro sve ove namirnice imaju visok glikemijski indeks i ogromnu količinu ugljenih hidrata. Ali nemojte odmah na hleb okačiti etiketu „loša namirnica“. Pekarski proizvod sa dobrim sastavom i upotrebom u normalnoj količini samo će koristiti vašem telu.

Žudnja za hlebom i pecivom može ukazati na nedostatak…

Ako ne možete da se ograničite na parče hleba za doručak, a želja za pevcivima se povećava svakim danom, to može ukazivati na neravnotežu hranljivih materija u ishrani i niz drugih problema. Neki od njih su:

nedostatak sporih ugljenih hidrata;

insulinska rezistencija;

nedostatak hroma (izaziva stalni zamor i zamor);

nedostatak azota (neophodan za sintezu proteina);

problemi sa crevnom mikroflorom;

hronična deprivacija sna

Želja da se pojede sendvič ili kiflica često je izazvana banalnom glađu, nedostatkom ugljenih hidrata i vlakana. Mozak signalizira telu da je gladno i tera organizam da traži izvore energije, a pecuvo je samo izvor brze energije, zbog čega posežete za kiflama.

Da biste obnovili ravnotežu supstanci u telu, preporučuje se smanjenje količine jednostavnih ugljenih hidrata i dodavanje izvora sporih ugljenih hidrata u ishranu:

nerafinisane žitarice;

hleb od celog zrna pšenice;

proizvodi od integralnog brašna;

testenina od durum pšenice;

mahunarke;

povrće;

zeleniš (spanać, rukola, zelena salata, blitva…)

Jednako je važno da ishrana ima dovoljno proteina i zdravih masti.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak hroma

brzo umaranje;

glavobolja i vrtoglavica;

problemi sa koordinacijom;

stalni osećaj hladnoće;

poremećaji spavanja;

žudnja za slatkišima i brašnom.

Namirnice bogate mineralima pomoći će da se popune rezerve hroma: banane, jabuke, kajsije, paprika, semenke bundeve, spanać, cvekla, avokado, brokoli, šargarepa, tunjevina, škampi, losos, goveđa džigerica, jaja.

Žudnja za hlebom i pecivom i insulinska rezistencija

Uz jaku želju za brašnom, preporučuje se sprovođenje sveobuhvatne analize za određivanje nivoa glukoze kako bi se isključilo prisustvo insulinske rezistencije.

Ako je insulin normalan, onda posle obroka nivo šećera u krvi raste, a tokom spavanja i između obroka se smanjuje. Ravnoteža je poremećena usled prekomerne konzumacije jednostavnih ugljenih hidrata (brašno, slatkiši, peciva), stalnog grickanja U prisustvu insulinske rezistencije, često postoji osećaj gladi i žudnje za ugljenim hidratima.

Problemi sa crevnom mikroflorom su još jedan razlog za želju za pecivom. Ako više „loših“ bakterija živi u crevima, telu su potrebni šećeri i jednostavni ugljeni hidrati. Zauzvrat, „dobre“ bakterije preferiraju vlakna iz voća i povrća.

Zloupotreba brašna i skrobnih namirnica doprinosi reprodukciji patogene mikroflore. Što je više patogenih bakterija, to je jača želja za dobijanjem brzih ugljenih hidrata. Neravnoteža mikroflore preti razvojem disbakterioze, crevnim tegobama (naduvavanje, zatvor ili dijareja, mučnina), smanjenjem imuniteta i, naravno, stalnom željom da se jede brašno.

Normalizacija ishrane će pomoći da se smanji broj „loših“ bakterija i poveća broj dobrih. Dodajte povrće i začinsko bilje, bobičasto voće, voće sa ljuskom, fermentisanu hranu (kiseli kupus, tempeh, tofu) u svakodnevnu ishranu, ograničite unos šećera.

Hronični nedostatak sna je direktno povezan sa povećanim apetitom i željom za visokokaloričnom hranom. Nedostatak sna uzrokuje povećanje nivoa grelina, hormona gladi, što smanjuje nivo leptina, hormona sitosti. Preporučuje se normalizacija sna, isključivanje kasnih večera (poslednji obrok treba da bude najkasnije 3-4 sata pre spavanja), ograničavanje potrošnje hrane i pića sa kofeinom.

Ne pokušavajte da naglo odustanete od hleba, postepeno pređite na punopravnu ishranu. Birajte hleb na bazi integralnog i bezglutenskog brašna, bez šećera, kvasca, konzervansa. Preporučljivo je jesti ne više od dve kriške hleba dnevno, s obzirom na količinu unesenih ugljenih hidrata.

Đumbir i crni biber pomažu u poboljšanju varenja i smanjenju žudnje za brašnom, pa dodajte ove začine svim jelima.

Lepota i zdravljemax-kegfire/iStock/Getty Images Plus via Getty Images