Covid-19 ili sezonska alergija: Prepoznajte po ovim simptomima!

by | 3 septembra, 2021
Covid- 19 ili sezonska alergija

Covid-19 ili sezonska alergija? Evo kako da ih razlikujete!

 

Vreme je jesenjih alergija, posebno na ambroziju koja je jedan od najjačih prirodnih alergena. Iako cveta početkom jula, trenutno koncentracija polena na vrhuncu. Ali, osim ambrozije, tu su i druge biljke, trave i korovi poput koprive koja i te kako može biti alergen. Međutim, kako prepoznati razliku između simptoma virusa COVID-19 i sezonskih alergija?

Covid-19 ili sezonska alergija?

Ako vas u poslednje vreme često muči promuklo grlo, začepljen nos i sinusi, sigurno vam je palo na pamet radi li se možda o zarazi koronavirusom. Naročito zbog činjenice da sve više raste broj zaraženih osoba zbog visoko prenosive Delta varijante virusa. Iako postoje simptomi po kojima se COVID-19 i alergija mogu preklopiti, postoje i ključne razlike koje će vam pomoći da shvatite razliku.

COVID-19 i simptomi alergije

Prvo i najvažnije jeste da znateosnovne razlike između ove dve stvari. Sezonske alergije pokazuju simptome uzrokovane upalnim imunološkim odgovorom i događaju se kada vaše telo preterano reaguje na alergene, poput polena. Obično se javljaju kada se biljke oprašuju – tokom proleća, leta i jeseni.

COVID-19 zarazna je bolest, virus koji može uzrokovati poteškoće s disanjem ili otežano disanje, ističe Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pročitajte i… Deca i Covid-19- sve što treba da znate

Stručnjaci dalje objašnjavaju da je Delta varijanta virusa različita od ostalih sojeva po svojim simptomima koji uključuju grlobolju, curenje iz nosa, temperaturu i glavobolju. Prethodni sojevi takođe su imali ove simptome, ali uz mučninu, povraćanje, proliv, gubitak mirisa i/ili ukusa i kašalj. Ovi simptomi kod novog soja su ređi.

Upravo su simptomi sezonskih alergija slični ovima koje uzrokuje Delta soj, a mogu uključivati upalu grla, začepljen nos, curenje iz nosa, kijanje, svrab očiju, grebanje grla. Takođe, ako se sinusi upale, može doći do glavobolje i gubitka mirisa. A zbog povišene količine polena, alergične osobe bi i te kako mogle osetiti sve te simptome – ili barem neke od njih.

Doolaskom hladnijih dana moguć je povećan broj zaraženih osoba i gripom, a naročito zbog toga što se sve više ljudi vraća aktivnostima, poput posla, škole ili putovanja za razliku od prošle godine kada još uvek držala socijalna distanca.

Ključne razlike između simptoma virusa COVID 19 i sezonskih alergija

Jedna od ključnih razlika je povišena temperatura. Dakle, temperatura može biti povezana s upalom sinusa, ali neće biti prisutna kod alergija.  Očni simptomi – suzne oči, svrab očiju – češći su znak alergija nego koronavirusa, i teško da će alergija dovesti do natečenih limfnih čvorova ili teških respiratornih problema.

U svakom slučaju ako imate bilo kakve nedoumice, obratite se svom lekarz ili se testirajte na COVID-19 kako bi potvrdili tačnu dijagnozu.

Priredila: Tatjana Zoka

Tekst objavljen na ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs Harbucks/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.