Categories ZDRAVLJE

Dojenje: zdrava beba i srećna mama

U majčinom mleku nalazi se sve što je novorođenčetu potrebno: hranljive materije, vitamini, minerali, voda, antitela. Zahvaljujući optimalnom sadržaju i njegovim idealnim sastojcima, beba do druge godine dobija najbolju moguću hranu i razvija se brže.

Dojenje je najprirodniji dar, najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. Dojenje i majčino mleko unapređuju zdravlje majke i deteta, tokom čitavog života. Ne samo sastav, već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja najbolju moguću ishranu za bebu.
Svojim mlekom, majka ojačava imunitet bebi i tako sprečava pojavu brojnih infekcija. Osim trenutnih pogodnosti, dojenje deluje preventivno i na dugoročnom nivou, s obzirom na to da je dokazano da dojene bebe manje oboljevaju od kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze, šećerne bolesti, srčanih oboljenja, astme i raznih alergija. Deca koja su sisala imaju manji rizik od gojaznosti u budućnosti, a ujedno i manju potrebu za protezama, jer im se tokom sisanja vilica bolje razvija, pa im i zubi pravilno rastu.

Za majke dojenje predstavlja poseban dar, a kada ga dele sa svojim detetom, tada se stvara magija. Zahvaljujući tom procesu, smanjuje se rizik od postporođajne depresije, materica se vraća u prvobitnu veličinu i postpartalno krvarenje je manje. Dugoročno gledano, niža je opasnost od dobijanja raznih oboljenja, čak i raka dojki i jajnika, a do kraja života, majke će imati jedan celovit, siguran benefit: posebnu vezu sa svojim detetom. Ona se stvara, utvrđuje, ojačava i razvija dojenjem. Najlepša osećanja i najnežniji pogledi prenose se upravo dok majka hrani svoju bebu.
Zato što zna koliko je bebama važno majčino mleko i koliko je značajno da mame imaju najveću moguću podršku, Rosa prikuplja sredstva za otvaranje novih prostorija za edukaciju i pomoć pri dojenju budućim i novim majkama u porodilištima širom Srbije, donirajući jedan dinar od svake kupljene Rosa boce od 1,5 litar. Podržimo ono što je važno – ljubav, sreću, radost i zdravlje beba i mama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA