Do sada ste radile pogrešno? Stručnjak otkriva kako se pripremiti za ginekološki pregled

by | 17 oktobra, 2016

Dr Brigita Lepeš BingoldPiše: Dr Brigita Lepeš Bingold, lekar specijalista ginekologije i akušerstva

Poliklinika Novakov logo

 

 

Svaka žena bi i pre stupanja u polne odnose trebala da poseti ginekologa, jer treba da dobije informacije o eventualnim situacijama koje mogu nastupiti u toku prvog odnosa, kako se zaštiti od seksualno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće, ali i utvrditi trenutno stanje zdravlja.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Svaki ginekološki pregled može kod žene izazvati strah na koji ona reaguje grčem mišića male karlice i vagine, što kao posledicu može imati bolan pregled i strah od narednog pregleda. Priprema za pregled smanjiće strah i neprijatnost.

Pre nego što krenete na pregled ispraznite bešiku i, po mogućnosti, debelo crevo, nakon čega operite spoljne genitalije. U toku samog pregleda preporučuje se relaksacija mišića male karlice, duboko udahnite i polako, dugo izdišite. Ako su mišići vagine opušteni, ginekolog će brže i lakše načiniti pregled.

Pročitajte i… Kako da izlečite miome na materici prirodnim putem

Kliknite na sledeću stranu…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kako izgleda ginekološki pregled?

Preporuka je da žene u generativnom dobu godišnje jednom obave ginekološki pregled sa brisevima vaginalnog sekreta i brisa grlića na Papanikolau, ultrazvučni ginekoški pregled i kolposkopiju. Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda pomoću spekuluma (spekulum je metalni ili plastični instrument koji može biti različitih dimenzija), koji se polako postavlja u vaginu i omogućava da se vide zidovi vagine i grlić. Tada se uzimaju vaginalni bris i Papanikolau bris, što ne boli i vrlo često se i ne oseti. Nakon ovog dela pregleda, uradi se pregled rukom – dva prsta se polako i blago postavljaju u vaginu, a drugom rukom se, preko stomaka, pregleda materica. Pregled traje 3-5 minuta i, ako ste opušteni i pripremljeni, nije ni bolan ni neprijatan.

Pročitajte i… Ginekolog otkriva šta je najbolje jesti u trudnoći

Kako izgleda ginekološki ultrazvučni pregled?

Danas se za ginekološki pregled uglavnom koristi ultrazvučna vaginalna sonda. Trebalo bi imati praznu bešiku i pripremiti se isto kao za ginekološki pregled. U vaginu se polako stavlja sonda zaštićena kondomom, što ne boli, nekad se čak i ne oseti. U zavisnosti od nalaza, pregled može da traje između 5 i 10 minuta. Ako niste imali odnose, ili nešto ne može da se vidi vaginalnom sondom, ultrazvučni pregled može se uraditi i preko trbušnog zida , ali je za to potrebno da se napuni mokraćna bešika, pa oko sat pre pregleda treba popiti između 1 i 1,5 litre tečnosti.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Jedno reagovanje na “Do sada ste radile pogrešno? Stručnjak otkriva kako se pripremiti za ginekološki pregled”

  1. Beba kaže:

    Koliko god da brinemo o svom zdravlju, i da se informisemo, uvek postoji nesto novo sto procitamo i naucimo, a jos vaznije usvojimo. Nijedna od nas ne ide kod ginekologa sa velikim osmehom na licu, ali sa tim istim osmehom svakako izlazimo iz ordinacije kada cujemo da je sve u redu -)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.