Da li znate zbog kojih namirnica ste još gladniji?

by | jul 13, 2015

Zvuči čudno, ali sigurno ste primetili da ste nakon nekog obroka iznenađujuće brzo ogladneli i poželeli još hrane

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ponekad se osećaj gladi javi brže nego što bismo očekivali, posebno nakon konzumacije pojedine hrane.

Glad je rezultat mnogih složenih interakcija koje se odvijaju u želucu, crevima, mozgu, gušterači i krvotoku“, kaže dr. Sue Decotiis objašnjavajući kako zaista postoje namirnice zbog kojih jako brzo ogladnimo, piše Time.com.

Evo koje nas namirnice teraju da jedemo više.

Beli hleb

Jedna zanimljiva studija sprovedena u Španiji pokazala je kako su osobe koje su konzumirale dve ili više šnita belog hleba imale čak oko 40 posto više predispozicija za prejedanje. Naime belo brašno koje se koristi za pečenje hleba nema spoljnu ljusku (mekinju) koja je zaslužna za osećaj sitosti, objašnjava dr. Decotiis.

Sokovi

Dobro je poznato da je većina kupovnih sokova, pa čak i onih koji se reklamiraju kao zdravi, prepuna šećera, no nažalost bez puno hranjivih materija poput vlakana i pulpe. Nakon što popijemo ovakav napitak bićemo samo gladniji, objašnjava Mitzi Dulan, autorka nekoliko knjiga o dijetama i zdravoj ishrani. Radije sami pripremite ukusan gusti kašasti sok, smuti od svežeg voća u koji možete dodati kašičicu proteinskog praha ili maslaca od oraha zbog povećanja osećaja sitosti.

Žitarice

Iako mnogi misle da su pojeli zdrav obrok, većina žitarica često je prepuna šećera i štetnih dodataka. Zato nije ni čudo da vrlo brzo ogladnite nakon što ste pojeli omiljene žitarice ujutro. Zamenite ih zdravijim varijantama poput onih od celih žitarica ili mekinja, a zasladite ih sami sušenim voćem ili npr. naseckanom bananom ili jabukom.

Pica

Retko kome je dovoljno jedno parče pice, a da ne poželi još! Pica je prepuna belog brašna, hidrogenizovanih ulja, prerađenih sireva i raznih drugih materija koji zbunjuju delove mozga zadužene za regulisanje gladi. Zdravije rešenje: domaća pica od celovitog brašna, puno povrća i vrlo malo mesa ili sira.

Zbog kojih namirnica smo više gladni, nego siti, potražite na sledećoj stranici

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čips i druge slane grickalice

Slažemo se da je teško odoleti slasnom čipsu, no upravo će nas ova namirnica podstaknuti da poželimo još jela! Nutricionisti objašnjavaju da ćemo nakon ove slane kalorijske bombe poželeti nešto slatko kako bi se uspostavila ravnoteža u organizmu. Jednostavnim rečima, kad u slast pojedete vrećicu čipsa, u organizmu se stvara osećaj ‘sad sam pun slanog’ i vreme je ‘za slatko’.

Fast food

Svima je dobro poznato da brzu hranu treba izbegavati u širokom luku. Fast food lanci u menije sve češće uvrštavaju obroke označene kao zdrave. No oprezno – ovi su restorani osmišljeni s ciljem da uglavnom poželite pojesti i više nego što vam je potrebno. Sve je dizajnirano tako da umrtvi senzore za kontrolu apetita.

Alkohol

Nema se tu šta puno objašnjavati – alkohol nas čini gladnijima! Naime alkohol smanjuje nivo leptina koji utiče na mršavljenje (zato osobe koje imaju manjak leptina ne mogu brzo izgubiti kilograme).

Testenina od belog brašna

Ono što vredi za beli hleb vredi i za testeninu od belog brašna. Osim toga, testenina u kombinaciji s ukusnim umacima povećava opasnost da ćemo poželeti još i pojesti previše. Nakon unosa velikih količina ugljenih hidraga gušterača se jedva uspeva rešiti insulina.

Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači šalju našem mozgu poruku da stiže šećer, a to dovodi do još veće želje za šećerom. Zato sledeći put dobro razmislite hoćete li u kafu dodavati veštački zaslađivač.

Tagovi: