U susret Food Talku: Predstavljamo vam meksičku nacionalnu kuhinju

by | maj 6, 2013

Meksička kuhinja, poznata po živim bojama, mnogobrojnim začinima i jakim ukusima, nastala je kao rezultat interakcije španskih konkvistadora sa bogatom astečkom i majanskom kulturom. Francuzi su takođe umešali prste u čitavu priču, te Meksikancima „podvalili“ svoja ukusna, krckava peciva.

meksicka kuhinja

Meksička hrana se razlikuje po regionima, kako zbog klimatsko-geografskih razlika između regiona i kulturnih i etničkih razlika između njihovih starosedeoca, tako i zbog različitog stepena prihvaćenosti španske kuhinje u pojedinim krajevima.

Jela od pilećeg, ćurećeg mesa, plodovi mora i riba veoma su zastupljeni u meksičkoj ishrani. Takođe, kao prilog se koristi veliki broj povrća, sireva i sosova.

Većina nas pogrešno veruje da je sva meksička hrana jako ljuta. Iako čili jeste ključni elemenat velikog broja tradicionalnih specijaliteta, Meksikanci pod njim podrazumevaju preko 100 vrsta paprika, stoga ljuta jela, mada česta, nisu jedina u ovoj gastronomskoj paleti.

Meksikanci imaju nekoliko obroka u toku dana: desayuno, rani doručak se sastoji od kafe, peciva i, često, voća; almuerzo, drugi doručak koji se jede oko podneva i podrazumeva malo jaču hranu; comida, kompletan poslepodnevni obrok i merienda, lagana večera.

Comida uvek započinje supom. To može biti bilo koja od velikog broja bistrih, gustih, povrtnih ili mesnih supa iz meksičkog kuvara ili neka pozajmljena iz nekog drugog, kao što je gazpacho, prenet iz Španije.

Posle supe sledi glavno jelo. Ono obavezno obuhvata meso, karakteristično je svinjsko, pileće, juneće i ćureće. Najrašireniji način pripremanja, donet od strane konkvistadora, je meso na roštilju. Pre toga, naravno, mora da odstoji u nekoj od brojnih marinada. Umesto hleba, Meksikanci jedu tortilje.

Često na trpezi svoje mesto nađu plodovi mora, što je i za očekivati obzirom na dužinu meksičke obale. Pored uobičajenih vrsta ribe, rakova i školjki, neretko ćete biti u prilici da isprobate ražu, gigantske kozice ili morskog psa.

Kao prilog, sigurno će se pojaviti pasulj, pirinač ili kukuruz pomešan sa nekom vrstom paprike i nekom, ili nekoliko, od mnogobrojnih vrsta ostalog povrća. Ovo bogatstvo trpeze će sigurno biti upotpunjeno i sirom i sosovima.

Nemojte se samo nadati nekoj salati, jer taj pojam u klasičnom smislu reči meksička kuhinja ni ne poznaje. Ne brinite, pored toliko povrća, ni nećete primetiti da je nema.

Posle ovako obilnog i teškog obroka, Meksikanci su se opredelili da za desert služe voće, kojeg tamo ima u izobilju tokom cele godine, a i ako bude servirano nešto drugo, to su lagani kolačići specifičnog ukusa koji im daju čokolada, badem i cimet.

Recept za originalnu meksičku supu sa tortiljom pogledajte OVDE.

Više o regionalnoj koferenciji „Food Talk 2013“ pročitajte OVDE.

Tekst: Life Content
Izvor: www.hotelclub.com, BeCook.com

Tagovi: