Koliko dugo ćemo živeti? Novo istraživanje nam daje odgovor!

by | 22 jula, 2021
koliko dugo ćemo živeti

Koliko dugo ćemo živeti zapitao se svako od nas. A sada, konačno, dobili smo i odgovor na ovo pitanje. 

Kada razmišljamo o starosti, računamo je na osnovu godina. Ali to ne znači da svako na isti način stari. Drugi sistemi, poput metaboličnog doba, pokušavaju da utvrde starost pojedinca na osnovu individualnih podataka. U ovom slučaju u pitanju je bazalna metabolička stopa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isra (@isra_bcn)

Najnovija studija univerziteta Stanford objavila je alternativni način određivanja starosti baziran na imunom sistemu.

Svake godine, kalendar nam govori da smo godinu dana stariji. Ali ljudska bića biološki ne stare u isto vreme, navodi se u studiji. Sve zavisi od imunoloških promena pojedinca, odnosno, od imunološkog sata.

Pročitajte i… Koliko dugo ćemo živeti? Tajna dugovečnosti

Šta je imunološki sat?

Da bismo dali odgovor na ovo pitanje, prvo se moramo pozabaviti vezom između upala i imunološkog odgovora. Iako upalni procesi zvuče kao loša stvar, normalna (akutna, ne hronična) upala je zapravo važan mehanizam koji naše ćelije koriste tokom zdravom imunološkog odgovora. A mehanizmi koji kontrolišu upalu su ključan deo određivanja koliko smo stari.

Koliko dugo ćemo onda zapravo živeti?

Termin „imunološki sat“ (engl. iAge) nastao je tokom ovog istraživanja. U studiji je učestvovalo preko hiljadu ljudi svih starosnih dobi (najmlađi je imao 8, a najstariji 96 godina). Istraživanjem nivoa citokina (medijatori koji regulišu funkciju ćelija tokom borbe s upalom), došlo se do zaključka da su upravo oni najbolji način da odredimo upalnu starost.

Upravo je jak imunitet ključan za dugovečnost.  Da bismo održavali imuni sistem jakim, potrebno je držati se četiri najbitnija pravila: dovoljno sna, fizička aktivnost, regulisanje nivoa stresa i higijena. Uz to, naravno, podrazumeva se i izbalansirana ishrana, pre svega bogata vitaminima i mineralima (vitamin C, D, E, kao i cink, magnezijum, gvožđe…)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Healthy Diet (@keto.diet.romania)

lepotaizdravlje.rs PashaIgnatov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.