Minerali – svi su važni, ali ova tri su najbitnija

by | 23 oktobra, 2020
Najvažniji minerali

Minerali nam obezbeđuju jači imunitet, više energije i bolji san. Lekari se slažu da oni imaju izuzetno važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju celog organizma jer ga štite i čuvaju od stresa i slabosti. Iako su u hrani prisutni u vrlo maloj količini (tragovima), utiču na sve organe, a ako ih nema dovoljno, javljaju se različita oboljenja. Najvažniji minerali su magnezijum, cink i gvožđe.

Megnezijum
To je mineral koji se u stresnim situacijama izlučuje putem telesnih tečnosti. Optimalan unos magnezijuma može da ublaži osećaj anksioznosti, a važan je i za zdravlje kostiju i mišića, kao i osećaj energije. Pojedina istraživanja pokazuju da povoljno utiče i na san. Kolika je dnevna doza magnezijuma koja nam je potrebna? Ženama je potrebno oko 320 mg dnevno. S obzirom na to da se njegove rezerve umanjuju napornom fizičkom aktivnošću (mišići ga troše tokom vežbanja), ponekad tu dozu treba povećati.

Magnezijum se nalazi u semenkama i jezgrastom voću, zelenom povrću, avokadu i crnoj čokoladi. Uz obaveznu konsultaciju sa lekarom, možete ga unositi i u vidu suplemenata, ali u tom slučaju može dovesti do opstipacije. (Pročitaj: Šta eksperti kažu – kako ojačati imuni sistem)

Najvažniji minerali

Cink
Cink utiče na imuni sistem i samim tim nas štiti od različitih infekcija (uključujući i COVID-19). Ako ga u organizmu nema dovoljno, dolazi do slabljenja imunološke reakcije u nekim ćelijama. To što otežava borbu s infekcijom i može izazvati upalne procese i ćelijska oštećenja.

Koja hrana je bogata cinkom? Najveće količine se nalaze u morskim plodovima i crvenom mesu, a nešto manje ima ga u mahunarkama, jezgrastom voću, integralnim žitaricama i semenkama bundeve. Optimalni dnevni unos cinka iznosi oko 8mg. (Pročitaj: Ovih šest namirnica bogatih cinkom spas su za vaš imunitet)

Cink u ishrani, Lepota i zdravlje

Gvožđe
Ovaj mineral je neophodan da bi eritrociti nesmetano prenosili kiseonik kroz celo telo. Pored toga, gvožđe je važno za funkciju mišića. Nedovoljan unos hranom može da izazove opštu slabost, oteža koncentraciju i poveća rizik od nastanka anemije.

Da do toga ne bi došlo, jedite meso, morske plodove, jezgrasto voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće.

najvažniji minerali

Dokazano je da gvožđe poboljšava sportske performanse kod sportistkinja u reproduktivnim godinama. S obzirom na to da se taj mineral gubi ne samo putem krvi (tokom menstruacije), već i putem znojenja, posebno treba da budu obazrive žene koje se bave napornim fizičkim aktivnostima. Sa količinom gvožđa treba biti oprezan jer prekomerni unos izaziva stomačne probleme i ćelijska oštećenja.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.