Razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih i pozitivan PCR test

by | 3 avgusta, 2021
razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih

Razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih osoba i pozitivan test na koronu

Uprkos neizvestnosti, ove godine, održavaju se Olipmijske igre u Tokiju. Iako su se svi sportisti vredno spremali za takmičenja, neki od njih su diskvalifikovani, nakon što su dobili pozitivne rezultate na COVID- 19 testovima, iako su delovali sasvim zdravo.

Doktori, ipak, nisu iznenađeni pozitivnih rezultatima. Oni kažu da vakcine ne čuvaju uvek osobu od pozitivnog testa, mada, u većini slučajeva, sprečavaju da se pojedinac razboli, makar ne u onoliko meri koliko bi, da se nije vakcinisao.

A prema stručnjacima, dva su glavna razloga zašto i vakcinisane osobe dobiju koronavirus.

Pročitajte i…  Zašto žene imaju jače simptome na vakcinu protiv COVID-a 19?

Zašto vakcinisane osobe mogu da dobiju koronu?

Prvi razlog je očigledan. Naime, ako je vakcina delotvorna kod 90 do 95% ljudi, to znači da ne deluje na 5 do 10%. Nivo efikasnosti sprečava da se virus širi, ali ga neće iskoreniti.

Drugi razlog je malo kompleksniji. Vakcine su efikasnije pri blokiranju bolesti a ne pri blokiranju infekcije. Infekcija može da bude blaga ili asimptomatska, pa ljudi ni ne znaju da je imaju. U slučaju Olipijaca, sportisti nisu znali da imaju koronu, jer nisu ispoljili nikakve simptome.

Razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih osoba pri testiranju na koronu

Prema istraživanjima, potpuno vakcinisane osobe od 65+ godina imaju za 94% manje šanse da budu hospitalizovane s simptomima korone, za razliku od nevakcinisanih pojedinaca. Parcijalno vakcinisane osobe imaju za 64% manje šanse za ovo.

Isto tako, potpuno ili parcijalno vakcinisani pojedinci imaju za 40% manji prosečan viralni RNA i za 58% manje šanse da dobiju simptome poput temperature. Uz to, u slučaju da se ipak razbole, kraće se biti u krevetu (6 dana kraće) za razliku od nevakcinisanog pojedinca.

Stoga, vakcina je efikasna protiv simptomatičnih i ozbiljnih bolesti za 52%, 14 dana nakon prve doze, a 95% sedam dana nakon druge doze.

Iako je i dalje moguće da vakcinisani pojedinac bude pozitivan na COVID-19 testu, vakcine sprečavaju ozbiljnije simptome, hospitalizaciju i eventualne ozbiljnije posledice. Većina vakcinisanih osoba koji su pozitivni na PCR testu mogu da očekuju asimptomatsko oboljenje ili pak veoma blage simptome.

 

 

lepotaizdravlje.rs jarun011/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.