Categories Reč stručnjaka

Dom zdravlja “Dr Ristić”: Odgovori na vaša pitanja (ginekologija)

Odgovara dr Marica Đuran, specijalista ginekologije i akušerstva, Dom zdravlja “Dr Ristić”

 

 

 

P: Imam stalni bol u donjem delu stomaka. Pošto imam cistične jajnike, da li može biti od toga? Bol se širi prema poreponama i kukovima i krstima. Pre desetak dana sam bila na ultrazvuku i doktorka mi je rekla da imam neke ožiljke na levom jajniku i da misli da mi je pukla dermoidna cista. Molim vaše mišljenje. Dragana

Odgovor: Potreban je i pregled bimanuelni, kako bi se opipao predeo kojim su materica i jajnici “vezani” za karlične zidove što se ultrazvukom ne može videti. Tada će Vam se dati potpunije objašnjenje da li je bol ginekološke prirode ili se radi o nekom drugom oboljenju u maloj karlici.

P: U septembru punim 32 godine. Suprug i ja pokušavamo već 2 godine i 2 meseca da dobijemo bebu, međutim, ne ide. Tek pre tri meseca suprug je, uz pomoć terapije, uspeo da dovede vrednosti spermograma skoro na normalu. Da napomenem da on već ima dete iz prvog braka od 9 godina. Urolog kaže da spermogrami variraju, a uz to je suprug mesecima imao ešerihiju. Predložena nam je vantelesna zbog lošeg spermograma, tako da moje nalaze moja doktorka ginekolog nije ni nešto detaljno analizirala. Upućena sam na Višegradsku, Odeljenje za sterilitet. Trebalo bi za mesec, dva da uradim prohodnost jajovoda. Merenjem bazalne temperature poslednjih 5 meseci utvrdila sam da mi je ovulacija, tj. dan kada je temperatura najviša, 21-og dana ciklusa. Moja doktorka je rekla da je to čudno, ciklusi su mi na maksimum 31 dan. Prvo pitanje – da li je moguće da bazalna temperatura pokazuje ovulaciju, tj. da bude 37.0 ili 37.1, a da folikul nije pukao, tj. da ovulacije nije ni bilo ili da je folikul pukao, ali da je izbačena nekvalitetna jajna ćelija? Bila bih Vam veoma zahvalna na tumačenju hormonskog statusa. 3.dan ciklusa: estradiol 159 Pmol/l (referentne vrednosti folikul faza 77-921) LH 5,62 mlU/ml (referentne vrednosti folikul faza 2,39 – 6,60) FSH 5,82 mlU/ml (referentne vrednosti folikul faza 3,35 – 21,63) progesteron 0,8 nmol/l (referentne vrednosti folikul faza 0,32 – 0,95) prolaktin 405,47 mlU/l (referentne vrednosti za sve faze 108,78 – 557,13) testosteron 1,96 nmol/l (referentne vrednosti za sve faze 0,45 – 3,74) T3 2,22 mlU/l (0,89 – 2,44) T4 98,28 nmol/l (62,67 – 150,83) TSH 2,85 (0,35 – 4,94) ANTI TPO 11,8 (0 – 35) FREE T3 7,53 (2,30 – 6,30) doktorka ginekolog kaže da nema veze što je malo povišen FREE T4 11,8 (10,30 – 24,40) 10.dan ciklusa: LH 9,21 (ne znam da li je to folikul ili ovulaciona faza, fol.faza 2,39-6,60; ovul.faza 17,0-77,0) estradiol 193 (ne znam da li je to folikul ili ovulaciona faza, fol.faza 77-921; ovul.faza 34-400) Ova dva hormona doktorka mi je dala da uradim 10.dana. Inače, 3.dana bio je vidljiv folikul od 16 mm. 10.dana folikul je bio 15mm, doktorka je rekla da tog meseca neću imati ovulaciju, čim se smanjio (tako je barem ona izmerila, kaže). 13.dan ciklusa: FSH 15,4 (ovulaciona faza 5,8- 21,0) LH 70 (ovulaciona faza 17,0 – 77,0) estradiol 251 (34 – 400) Doktorka mi je za ovaj 13.dan rekla da sam imala preuranjenu ovulaciju sa nezrelom jajnom ćelijom, da je estradiol morao da bude minimum 390 da bi došlo do ovulacije. Mislim da nije gledala referentne vrednosti. 3-eg dana ciklusa nalaze sam radila u “Narodnom frontu”, a 13-og u laboratoriji “Dr Ristić”. I sami vidite da je u referentnim vrednostima te laboratorije maksimum 400 (34-400) za ovulacionu fazu. Možda nije okrenula drugu stranu na kojoj pišu referentne vrednosti. Inače, bila je prilično nezainteresovana. Ove nalaze radila sam u julu 2011.godine. Tog meseca radila sam i Inhibin B, mislim da je bio loš nalaz 14,9 (referentne vrednosti 10,0 – 22,0). Da li da se zabrinem zbog toga ili je Inhibin B parametar samo za tekući mesec, tj. za jajnu ćeliju koja se baš tog meseca formira? Inače, radila sam par meseci pre toga AMH – 5,10 (0,50 – 5,30). Da napomenem, da nemam policistične jajnike (nalaz ultrazvuka), ali imam neki endometriom od 12, 13 mm, za koji mi ništa nisu rekli, da li da paničim. Izvinite na opštirnosti, ali jako mi je bitno. Ni ovde u Višegradskoj mi nisu proanalizirali hormone, samo su mi rekli da mi nisu iscrpljene zalihe jajnika. Suprugov spermogram 17 miliona u 1 ml, 54% normalne forme, 22% progresivno pokretnih i ostalih, nepokretnih 47%. 

O: Ovaj vas nalaz je sa endokrinološkog i medicinskog gledišta već istorija, rađen je u julu 2011. dakle skoro pre 1 godine. Savetovala bih Vam da ponovite nalaze, pa da se onda javite. Javite se i endokrinologu radi detaljnog uvida u hormone štitne žlezde jer pomalo nalazi ukazuju na hipotireozu, ali je potrebno da se ispita.

Imate problem? Obratite se stručnjacima iz Doma zdravlja “Dr Ristić”. Popunite formular ovde.

1 komentar

  1. Nivo progesterona prema jednoj laboratoriji mi je 0.676 nmol/L.U (post)menopauzi sam. Prema Breyerovoj poliklinici nivo progesterona kod zena u postmenopuzi je 0,3-2,5nmol/L. Prema DiaLab je 0.1-0.8 ng/mL, sto prema konverziji ng u nmol/L EndMemo iznosi isto 0.3-2,5 (koverzija izvrsena sa jednom decimalom, I ref.vrednosti su iste kao I kod Breyerove poliklinike). Prema amrickim referentnim vrednostima izrazenim u nmol iznosi Progesterone——————————— ≤1.2 ng/mL (≤3.8 nmol/L) (male); ≤1.0 ng/mL (≤3.2 nmol/L) (follicular, female); 2.0-20.0 ng/mL (6.4-63.6 nmol/L) (luteal, female); ≤1.1 ng/mL (≤3.5 nmol/L) (postmenopausal, female); >10.0 ng/mL (>31.8 nmol/L) (evidence of ovulatory adequacy) .
    Posto mi nije bas sve ovo najjasnije, molila bih Vas da mi kazete da li mi je moj nivo progestrona normalan ili povisen?

    Srdacni pozdravi
    Snezana Brankovic

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA