Categories Pitajte stručnjaka

P&O: Oftalmologija (DZ Dr Ristić)

Na vaša pitanja odgovara dr Ana Milojević Savić, oftalmolog DZ Dr Ristić – članica MediGroup

foto: ThinkstockPhotos
foto: ThinkstockPhotos

P: Moja mama je doživela akutni šok tokom širenja zenica. Doktorka nije smela da joj širi zenice jer ima glaukom. Operisana je, i vid joj se vratio ali je zenica na desnom oku ostala raširena i ne vidi precizno na to oko. Doktorka kaže da je oštećen neki mišić i da može da se desi da zauvek ostane tako. Mene zanima vaše mišljenje i da li možda postoji neko rešenje?

O: Na osnovu vašeg šturog opisa pretpostavljam da je vaša majka imala hronični angularni glaukom koji je dekompenzovan usled širenja zenica, dovodeći do naglog skoka očnog pritiska. Smanjenje vida često prati glaukom, sa karakterističnim promenama u vidnom polju. Ovi ispadi su se verovatno pogoršali tokom akutnog skoka očnog pritiska. Nažalost, jedna od posledica je i često šira zenica na tom oku. Postoji mogućnost da se zenica vrati u normalu tokom i neposredno posle akutne faze lečenja. Nažalost, stanje nakon toga je trajno.

P: Nedavno sam bio kod neurologa na pregledu, sve je bilo u redu. Međutim, kada mi je lampicom pregledao fundus ustanovljena je dijagnoza fou: hipertonikus. Interesuje me da li je u pitanju opasno obolenje i da li može da bude reverzibilno?

O: Fundus hypertonicus govori o stanju krvnih sudova na vasem očnom dnu. Nastaje usled nelečene ili dugotrajne atrerijske hipertenzije. Pojavljuje se u nekoliko stadijuma. O stepenu oštećenja mišljenje daje oftalmolog. Neophodno je da uradite internističku kontrolu i da redovno kontrolišete i lečite krvni pritisak. Takođe, morate da proverite i nivo masnoća u krvi. Ukoliko postoje riziko faktori tipa gojaznosti, nasleđa, dijabeta – savetuje se njihovo regulisanje. Na ovaj način biste mogli da usporite progresiju oštećenja krvnih sudova, ne samo na očnom dnu, već i u celom organizmu.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima iz Doma zdravlja “Dr Ristić”, članica MEDIGROUP. Kliknite ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA