Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Kako se leči arterioskleroza?

by | 22 januara, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, u istanovljen mi je povišen očni pritisak. Meren aparatom na vazduh (duva vazduh u oči) – rezultat je bio 24 i 26 mmHg. Tri dana kasnije merio sam u privatnoj ordinaciji na aparatu sa kontakom sa očima. (ne na vazduh). Rezultat je bio 22 i 23 mmHg. U izveštaju iz privatne klinike piše:
– O.U fundus obostrana na papilama nalaz uredan
– Dg Hzpertensko intrraoculus susp
Kakvo je vaše mišljenje po ovom pitanju. Koje su u današnje vreme dozvoljene vrednosti za očni pritisak? Inače, vid mi je dobar i na daljinu i blizinu, ne nosim naočare. Hvala unapred.

O: Poštovani, sa takvim vrednostima intraokularnom pritiska koje su se pokazale u različito vreme kao i na različitim aparatima, svakako bih savetovala da se uradi dodatna dijagnostika. Iako se klinični na očnom dnu ne vide promene na očnom živcu, i iako je vidna oštrina dobra, savetujem da uradite sledeće: KVP, HRT, OCT, pahimertiju, goniskopiju i dnevnu krivu IOPa. Normalne vrednosti IOPa se kreću od 10 do 21mmHG.
S poštovanjem, dr Jasmina Nikolić, oftalmolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, od nedavno mi se javlja problem sa levim okom. Naime, prvo vidim jak bljesak, a posle vidim samo na gornjoj polovini oka, na donjoj je crnilo. Sa desnim okom je sve u redu. Šta bi to moglo da bude? Hvala unapred.
O: Poštovani, trebalo bi uraditi kompletan oftalmološki pregled. Ukoliko je pad vida tranzitornog tipa, verovatno se radi o vaskularnim problemima. A, ukoliko je perzistentno, hitno se javiti na pregled.
S poštovanjem, dr Jasmina Nikolić, oftalmolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, molim vas za savet. Na poslednjem pregledu doktorka mi je rekla da su mi krvni sudovi oka „sklerotični“. Interesuje me da li je moguće da zaustavim sklerozu i da li to oboljenje može da se leči. Hvala!
O: Poštovani, pregled očnog dna omogućava da se vidi, pre svega, stanje krvnih sudova u oku, ali i u celom organizmu. Ovakav pregled, zapravo, predstavlja prozor u ljudski organizam. Pregledom zidova krvnih sudova kod arterioskleroze, kod povećanih ili visokih koncentracija holesterola i triglicerida u krvi vide se plakovi na zidovima krvnih sudova koji postaju rigidni i skloni pucanju. Profilaksa u napretku arterioskleroze jeste hitna regulacija visine holesterola, triglicerida, normalna regulacija krvnog pritiska i prestanak pušenja. U slučajevima dobre regulacije napred pomenutih faktora rizika, arteriosklerotične promene se kontrolišu i u većini slučajeva ne progrediraju. Savetuje se i pregled očnog dna na svakih šest meseci do godinu dana.
S poštovanjem, dr Tomislav Tomić, oftalmolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, primetila sam kod moje kći koja ima pet godina, da na beonjači ima neku promenu kao neka bubuljica. Sitno je, ne boli je, ne smeta joj. Zanima me šta bi to moglo biti? Hvala unapred.
O: Poštovana, na osnovu vašeg opisa pretpostavljam da se radi o cističnoj promeni konjunktive koja je obično bezazlena. Ukoliko dete nema tegoba i ne navodi da joj smeta, ne zahteva intervenciju, ali, bez obzira na to, moj savet je da posetite oftalmologa jer jedino na osnovu kliničkog nalaza može se sa sigurnošću tvrditi o kakvoj je promeni reč i da li zahteva dalji tretman.
S poštovanjem, dr Vukosava Kovačević, oftalmolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imao sam jaku upalu oka. Obraćao sam se na nekoliko strana za pomoć. Jedan doktor mi je prepisao mast za herpes, ali sam posle upotrebe u trajanju od dve nedelje počeo više da gubim oštrinu vida, mozžda iz razloga što je mast bila za spoljašnju upotrebu. Drugi doktor je ustanovio da se zenica zalepila za beonjaču i da se na dnu mrežnjače nagomilalo proteina i još nekih elemenata. Tada sam pio terapiju Aciklovir tablete, 2×2 dnevno, tri meseca, posle 2×1, tri meseca. Prva dva meseca sam stavljao i kapi u oči, dva puta dnevno, da se zenica širi da bi se odlepila, ali ona je ostala raširena i ne reaguje više. Tražio sam uput za kliniku u Beogradu, ali su me na očnoj klinici pitali koliko injekcija sam primio i kada sam rekao nijednu, potpuno su se šokirali. Inače, veoma mi smeta svetlost i sunce. Molim vas za savet i pomoć kako da osposobim oko? Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovani, na osnovu vašeg izlaganja najverovatnije se radi o zapaljenju dužice i cilijarnog tela uveitis anterior (prednji uveitis, iridociklitis), a nažalost u vašem slučaju sa nastankom komplikacija bolesti u vidu stvaranja zadnjih sinehija (sraslina) između dužice i prednje kapsule sočiva. Na osnovu svega navedenog u vašem pismu najverovatnije virusne etiologije. Neophodan je kompletan oftalmološki pregled da bi se utvrdilo trenutno stanje oka, vidne oštrine, kao i mogućnosti lečenja nastalih komplikacija na oku.
S poštovanjem, dr Tomislav Tomić, oftalmolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.