Categories Pitajte stručnjaka

Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Kako se prenosi ureaplazma?

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, molim vas da mi pomognete oko analize spermograma mog supruga, pošto se borimo za potomstvo skoro tri godine, a čini mi se da do sad nismo išli pravim putem. Rezultati su sledeći: Likvefakcija do 30min; Volumen 1.3; Ukupan br sperm. po ejakulatu 55; Koncentrac. spermatozoida 42; Koncentrac. motilnih spermatozoida 25; Ukupan broj motilnih 60; Progresivno motilni 22; Ne-progresivni 38; Imotilni spermatozoidi 40; Vitalnost >58; Morfologija (normalne forme%) 3. Da li vam se ovakav nalaz spermograma čini kao problem za ostvarivanje potomstva? Da li je potreban neki tretman? Šta nam preporučujete?
O: Na osnovu jednog prezentovanog spermograma vašeg supruga teško je dati preporuke za dalji tretman i eventualno lečenje bračnog steriliteta-muškog steriliteta. Za vašeg supruga optimalno rešenje bila bi poseta urologu sa novim spermogramom.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

P: Poštovani, upravo sam dobio nalaz spermograma sa dijagnozom Normozoospermia, ali me brine abrnomalna glava, vrat i rep koji su u velikom procentu. Dostavljam vam rezultate analize: vreme razvonjavanja 10min; kolićina 2; PH 7.97; ukupno spermatozoida 62; koncentracija spermatozozida 31; ukupno pogretnih(progresivnih i neprogresivnih) 61; progresivnih 37; neprogresivnih 24; nepogretnih 39; vitalnost 56; normalne forme 11; abnormalna glava 83; abnormalan vrat 63; abnormalni rep 16. Da li je ovaj nalaz uredan bez obzira na broj abnormalnih spermatozoida?
O: Procenat abnormalnih formi spermatozoida može biti i veći pa da ipak ponekada dođe do začeća prirodnim putem. Da bi se isključili faktori koji mogu da dovedu do povećanja abnormalnih formi, neophodna je konsultacija urologa.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

P: Da li se antibioticima može sto odsto izlečiti ureaplazma 10na4? Kao terapiju pijem pipem 200mg i hemomicin 500mg. Da li je moguće da je moja devojka takođe zaražena, iako nismo imali odnos, ali naši polni organi jesu bili u dodiru, a praktikovali smo i oralni seks. Da li i na taj način zaraza može da se prenese? Takođe me zanima i da li je preporučljivo da imam seks sa zaštitom dok sam pod terapijom?
O: Terapija koja je vama prepisana u velikom procentu (90%) omogućava izlečenje od infekcije izazvane ureaplazmom ako se oba partnera leče. Bakterija može da se prenese na opisani način iz vašeg teksta. Za vreme terapije uzdržati se od seksualnih odnosa.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

P: Poštovani, moj problem je sledeći – nikada ranije nisam imao problema sa potencijom, ali je to počelo učestalije da se javlja u smislu jutarnjih erekcija jako retko i prilikom sopstvenog postizanja kada to jako dugo traje i teško postižem punu erekciju, a čak i kada je postignem, ona jako kratko traje, dok se neplanirane erekcije skoro i ne događaju. Zanimaju me više fizički uzroci koji su za ED i da li je moguće da su vežbe za penis prouzrokovale oštećenje penisa i ED? Mislim na tehniku vežbanja koja s emože pronaći na internetu, jer sma je primenjivao u jednom periodu. Hvala unapred.
O: Vežbe koje ste vi koristili radi povećanja dužine i obima penisa ne bi trebalo da utiču na erektilnu disfunkciju. Fizička aktivnost pozitivno utiče na erekciju i kao takva se koristi u lečenju ED. Ukoliko poremećaj erekcije traje duži period, posetite urologa.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

P: Poštovanje, želela bih vas savet u vezi nalaza mog supruga. Naime, u braku smo 17 meseci, radili smo analaze zašto ne dolazi do željene trudnoće. Suprugu je pregledom utvrđeno da je sve u redu, osim jako lošeg spermograma, koji izgleda ovako: Volumen 3; Ph 8; Konzitencija Likvefakcija 30 min; Izgled Slatkast; Broj spermatozoida ccm 7; Broj spermatozoida vol 21; Progresivno pokretljivih 10%; Pokretnih 10%; Nepokretnih 80%; Normalne forme 65 %; Patološke Forme 35%; Aglutinacija +. Kao terapiju dobio je Profertil caps 2×1, i Andriol testocaps 40 mg 2×1, u trajanju od tri meseca. Želela bih da čujem vaše mišljenje? Hvala unapred.
O: Terapija koja je prepisana vašem suprugu na osnovu spermograma koji ste mi poslali je korektna uz mogući dodatak određenih amino kiselina u pojedinačnim dozama koje bi urolog preporučio.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

P: Poštovani, pre dve godine saznali smo da mi otac boluje od raka prostate, sg.score je bio 7, pao je tad na 55 kg, upao u depresiju, psa je bio180. Tokom 15 meseci koristio je 3×1 bicadex, psa je spao na 0. povećao se opet i usled terapije javlja se promena na androcur, čini mi se isto 3×1. On je sada super, vratila mu s eizgubljena kilaža, lepo izgleda, ali je preplašen. Posle osam meseci te nove terapije, psa se podigao sa 30 na 57. Da li je sledeći korak homoterapija? Postoji li neki sasvim treći lek, neka alternativa? Da li se hemoterapija uopšte primenjuje kod ovih bolesnika?Inače, tata je imao i uvećane limfne čvorove, kojih više nema, i on se dobro oseća i nema trenutno nikakve bolove.
O: S obzirom na to da nisu iskorišćene sve mogućnosti lečenja karcinoma prostate koji vaš otac ima predlažem kompletan urološki pregled kao pripremu za urološko onkološki konzilijum gde bi dobio preporuke za dalje lečenje.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

P: Poštovani, moja supruga već nekoliko meseci ima problem sa otežanim i bolnim mokrenjem. Urinokultura je pokazala E.colli u mokraći (100.000). Nakon terapije nalaz je bio sterilan, ali se ona s vremena na vreme vrati. Interesuje me da li je ta bakterija seksualno prenosiva, odnosno da li je ona može preneti meni, pošto naravno imamo odnose bez zaštite? Ja nemam nikakvih simptoma. Unapred hvala!
O: Bakterija escherichia colli može se preneti seksualnim putem, ali ne izaziva polne bolesti. Preporučujem apstinenciju od seksualnih odnosa u fazi kada pozitivan nalaz E. Colli u urinokulturi zahteva lečenja.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

P: Zanima me koja se obično terapija uzima (koji antibiotici) u slučaju hlamidije, ureoplazme ili mikoplazme? Kao i koje bi još bakterije (osim prethodne tri) mogle da budu uzročnici sledećih simptoma: peckanje pri mokrenju, pojačan (neprijatan) miris urina i mali iscedak ujutru, a nekad i u toku dana? Inače, radio sam briseve na pomenute bakterije i nalazi su bili negativni, a bubrezi i prostata uredni, kao i spermogram i spermokultura koji su isto manje-više u redu… Hvala unapred.
O: ZAKONOM ZABRANJENO DAVANJE TERAPIJE OVIM PUTEM.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

P: Poštovani, išao sam na bris uretre, na gljivice sam negativan, a na bakterije sam pozitivan, a pozitivan sam na enterococcus spp, piše da je imam u velikom broju. Kada sam uradio test, dobio sam i spisak antibiotika koje mogu koristiti, a to su Penicilin, Poksitromicin, Azitromicin(Haemomycin), Ciprofloksacin(Ciprocinal), Levofloxacin(Levaquin), Norfloksacin(Nfocin). A uz to stoji napomena-Gardnerella vaginalis-Negativna. Moje pitanje je koji antibiotik da koristim i kako?
O: ZAKONOM ZABRANJENO DAVANJE TERAPIJE NA OVAJ NAČIN.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

P: Poštovani, imam 31 godinu i pre više od 9 meseci posle svih briseva i analiza mi je dijagnostikovana nebakterijska hronična upala prostate. Na ultrazvuku je sve bilo u redu, ali mi je doktor pregledom prostate utvrdio da mi je leva strana malo tvrđa. Dobio sam da pijem antibiotik Forteca, međutim nije mi odgovarao, bio mi je previše jak i nisam se osećao dobro. Posle 3 dana sam prestao da ga pijem, bol sam osetio još nekih nedelju dana, a nakon toga je nestao, sve do pre 4 dana kada su opet počele da me bole prepone, testis, deo oko penisa… Zanima me zašto se uopšte daje antibiotik ako je to nebakterijska upala prostate, kao i koja je po vašem mišljenju najbolja terapija (antibiotici ili alfa blokatori) i koliko dugo se uzima? Ppored toga, interesuje me i da li ima nekog napretka u svetu u nalaženju leka za nebakterijski prostatitis? Hvala unapred.
O: Zbog anatomskog sastava prostate, odnosno njenih meškova i izvodnih kanala kao i relatvno loše prokrvljenosti prostatičnog tkiva, postoji stalni rizik razbuktavanja bakteriske infekcije u njoj, čak i ako se radi o vrlo maloj količini bakterija zaostalih u meškovima. Zbog toga se preporučuje da se obično antibiotici hinolonske grupe koriste u toku 28 dana. Kod nebakteriskih hroničnih prostatitisa dobre efekte daje i kombinacija alfa 1 blokera te Brufena S Bromazepamom. Veoma je važno i pridržavanje higijensko-dijetetskog režima (izbegavanja žestokih alkoholnih pića, jako začinjenih jela, hladnih gaziranih pića te čuvanje od prehlade).
S poštovanjem, Dr Branislav Vukmanović, urolog, DZ Dr Ristić, članica MediGroup.

P: Poštovani, dijagnostikovan mi je Hronični nebakterijski prostatitis. Radio sam briseve na Ureaplasmu, Chlamidiu, Mycoplasmu hominis, kao i bris uretre. Nalazi su sterilni, a radio sam i urinokulturu, spermokulturu i tu su nalazi sterilni. Povremeno mi se javi iscedak iz uretre i to je jedini simptom za sada koji imam. Da li NHP može uticati na plodnost? Hvala unapred.
O: Nebakterijski hronični prostatitis neće krucijalno uticati na stepen fertilnosti ali delimično da.
S poštovanjem, Dr Branislav Vukmanović, urolog, DZ Dr Ristić, članica MediGroup.

P: Poštovani, supruga i ja pokušavamo već 4 godine da postanemo roditelji, bezuspešno. Njeni nalazi su u redu, kao i nalaz HSG, čak i za moje kažu da su ok, ali meni, kao laiku, nije normalno da imam 80 % patoloških oblika pa vas molim da mi protumačite poslednji nalaz spermograma. rezultati su sledeći: Količina u ml: 1.0; Ukupno pokretnih 30 % od toga aktivna progresija 10%, slaba progresija 15%, bez progresije 5%, nepokretnih 70%. Normalnih oblika 20%, patoloških 80% od toga defekt glave 40%, defekt vrata i srednjeg dela 40%. Leukociti 0.4 x10(6)/ml; Aglutinacija – (zaokružen minus); Sperma Oligoasthenoteratozoospermia gt. I. Konzistencija ređa, bistrina zamućena, boja svetlo žuta, sluz – (zaokružen minus). Da li se sa ovakvim nalazima spermogama može postati roditelj? Hvala unapred.
O: I ako ne navodite broj spermatozoida na 1 ml, odnosno ukupnu količinu ejakulata, u vašem slučaju evidentne Oligoasthenoteratospermie se nikako ne može govoriti o normalnom spermogramu sa spermocitogramom.
Navedeni nalaz absolutno zahteva detaljno urološko ispitivanje i lečenje.
S poštovanjem, Dr Branislav Vukmanović, urolog, DZ Dr Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

2 komentara

  1. Poštovani,
    Imam ureaplazmu 100 000 ccu/ml. Antibiogram je pokazao da je eritromicin, azitromicin, tetraciklin i doksicilin antibiotici koji su merodavni za lečenje. Molim Vas za Vaše mišljenje oko terapije, odnosno šta bi Vi preporučili kao terapiju?
    Unapred Vam se zahvaljujem i pozdravljam

  2. Dobila sam terapiju 2×7 dana ciprocinal 500mg za malo broj ureaplasme. Da li je ovakav način lečenja efikasan? Kako se sve prenosi ova bakterija?
    Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA