Šta je „teško ćebe“ i kako otklanja stres?

Sve se više priča o težinskim pokrivačima kao jednostavnim načinom za smanjenje anksioznosti i depresije.

by | 3 maja, 2021

Ako ste nedavno bili u potrazi za toplim i mekanim pokrivačem, sigurno ste naišli na izraz “antistres ćebe” ili “teško ćebe”. Koliko god zvučalo neobično, mnogi stručnjaci naglašavaju njihovu efikasnost. Ova ćebad, jednostavnim jezikom rečeno – oponašaju čvrst zagrljaj koji nam pomaže da se osećamo bolje i smanjimo nivo stresa.

Preporučuju se deci osnovnoškolskog uzrasta, adolescentima i odraslima, ali ne i novorođenčadi jer bi mogla izazvati gušenje.

Mnoga teška ćebad  zapravo izgledaju isto kao standardna, pa ih je teško razlikovati. Ali ključna razlika je u tome što su, kako im i naziv kaže, teška, i to poprilično – od četiri do čak 25 kilograma. Mnogi pokrivači pune se gustim materijalima kako bi se postigla težina, koja istovremeno neće preagresivno opteretiti telo.

Kako deluje teško ćebe?

Kad se pokrijemo njime, teško ćebe umiruje, ublažava anksioznost i tokom noći spušta nivo kortizola, hormona koji pomaže organizmu da reaguje na stres. Kad je nivo kortizola tokom noći previsok, može doći do poremećaja spavanja, povišenog krvnog pritiska i gojaznosti.

Teško ćebe: Šta kažu istraživanja?

Studija iz 2017. godine, koju je preneo magazin „Psyhology Today“, tvrdi da stimulacija pritiskom podiže nivo serotonina, hormona koji nam popravlja raspoloženje i pomaže nam da budemo opušteniji, i danju i noću. Serotonin reguliše i nivo energije, a doprinosi regulaciji ciklusa spavanja i buđenja.

Nedostatak serotonina može dovesti do depresije i anksioznosti, zbog čega je održavanje zdravog nivoa jedan od nužnih činilaca za naše psihofizičko stanje. Ukratko, ovakvo ćebe  podstiče osećaj smirenosti i omogućava kvalitetniji san.

Dženet Kenedi, klinička psihološkinja koja se bavi lečenjem poremećaja spavanja, kaže za portal „Byrdie“ da osećaj kada smo umotani u teško ćebe povećava udobnost.

–  Ova ćebad deluju trenutno, stvarajući ravnomeran pritisak koji može da podstakne oslobađanje oksitocina, hormona koji utiče na osećaj udobnosti”, kaže ona. Objašnjava da osim što pomažu kod anksioznosti, ovakva ćebad mogu da pomognu i ljudima s drugim problemima, uključujući poremećaj senzorne obrade, nesanicu, autizam i sindrom nemirnih nogu.

Sve u svemu, ne postoji još dovoljno istraživanja da bi se ova navođenja mogla aktivno potvrditi, ali psiholozi širom sveta izveštavaju da im pomaže. U Danskoj, na primer, teška ćebad se pominju kao deo Hygge načina života.

Da li vam je potrebno teško ćebe?

Ovo ćebe nije „lek“ za osobe koje imaju anksioznost ili probleme sa spavanjem – u pitanju je pomoćno sredstvo. Štaviše, ako spadate u grupu ljudi kojima je osećaj kada su pokriveni teškim prekrivačem neprijatan, teška ćebad mogu zapravo da pojačaju anksioznost. Dakle, ako vas pomisao na težinu na vama odbija, nema potrebe da to forsirate – postoji mnoštvo drugih strategija za rešavanje problema anksioznosti. (Pročitajte i… Nošenje zaštitne maske vam stvara anksioznost? Psiholog savetuje kako da to prevaziđemo.)

Pre nego što se odlučite na kupovinu, korisno je da pročitate kritike, popričate s nekim ko je već nabavio ovakvo ćebe ili, ukoliko ga ima neko od bliskijih osoba, čak ga i isprobate. Takođe razmislite i o vrsti materijala od kog želite da bude izrađen vaš pokrvivač.

Nemojte zaboraviti da nijedno brzo rešenje nije dugoročno delotvorno – koliko god da ideja o ćebetu koje bi vam moglo pružiti  utehu deluje odlično, vaši problemi su i dalje tu i nužno je okrenuti se i drugim strategijama upravljanja anksioznošću.

Tekst u originalu objavljen na ljepotaizdravlje.hr

www.ljepotaizdravlje.hrSdf Rf via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.