BIZARNO ZDRAVLJE: Pustite decu da kopaju po blatu

by | 13 decembra, 2009

Roditelji koji svojoj deci dopuštaju da kopaju po blatu i jedu hranu koja im je pala na pod verovatno ih time štite od težih bolesti, poput kardiovaskularnih, koje mogu da se razviju kasnije u životu, objavili su američki naučnici.

 

Decak u blatu– Naše istraživanje sugeriše da ultra čisto, ultra higijensko, sterilno okružje u početku života može da doprinese višoj količini upalnih procesa u organizmu kasnije u životu – rekao je autor istraživanja Tomas Mekdejd sa Fakulteta „Northwestern“ u Ilinoisu.

 

Deca sa Filipina
Amerikanci su u saradnji sa filipinskim naučnicima pratili više od 3000 filipinske dece od njihovog rođenja do 22. godine. Ta deca su odrastala u znatno lošijim higijenskim uslovima od njihovih američkih vršnjaka, ponekad i u društvu domaćih životinja, poput svinja ili pasa, koje su slobodno tumarale kućnim dvorištima.

Utvrđeno je da su maleni Filipinci bili dosta podložniji infektivnim bolestima u detinjstvu, ali su zato već u tinejdžerskim godinama imali 80 odsto manju količinu C-reaktivnog proteina u krvi (CPR, indikator upalnih procesa) od Amerikanaca.

 

Jačanje imuniteta
Naravno, to ne znači da bi trebalo da se kupi svinja koja će da se pusti da se slobodno kreće kućom, ali pojašnjava zašto je važno izložiti decu u ranom delu života običnim bakterijama i virusima.

 

 

 

– Te bakterije i virusi nikada ne uzrokuju neku tešku kliničku bolest, ali igraju važnu ulogu u razvoju imunog sistema. Imunom sistemu treba aktivan odnos s okolinom kako bi se razvio, a preteranom čistoćom uskraćujemo mu važne informacije koje mu za taj razvoj trebaju – naglasio je Mekdejd, i sam otac dvogodišnjeg deteta koji, po sopstvenim rečima, svom sinu kaže da pokupi i poede hranu koja mu je pala na pod.

 

Deacak u sudoperi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.