ČUDESNA moć ZAČEĆA

by | 15 septembra, 2009

 

cudesna moc zaceca trudnocaKoje je optimalno životno doba za ženu da osnuje porodicu? Da li akupunktura može da pomogne da zatrudnite? L&Z stručanjici odgovaraju na sva vaša pitanja.

 

Da li sredstva za kontracepciju, kasnije mogu da utiču na sposobnost začeća?
Nažalost, da. Iako ne postoji pouzdan dokaz da pilula ostavlja dugotrajne posledice na plodnost, ako ste stariji od 30 godina i koristite je duže od deset godina, postoji rizik da ćete malo sporije vratiti potpunu sposobnost začeća, nego da ste koristili druga sredstva kontracepcije (recimo kondom). Kada je reč o spirali, ovaj kontraceptiv češće uzrokuje infekcije nego takozvane „metode barijera zaštite“, a može da izazove i subfertilnost (teškoće u začeću). Ipak, najčešći problem u vezi sa začećem jeste seksualno prenosiva infekcija hlamidijom – naročito izražena među mlađim ženama koje menjaju partnere.

 

Menstruacija mi duže traje i mnogo je oskudnija. Da li je to znak smanjivanja plodnosti?

Moglo bi da bude. Svaka promena menstrualnog ciklusa ukazuje na promenu hormonskog stanja, što je najčešće u direktnoj vezi sa godinama života. Ako ste zabrinuti da nećete moći da zatrudnite i/ili se približavate 35. godini života, obratite se lekaru. On će vas poslati na testiranje nivoa folikulostimulišućeg hormona (FHS) u krvi. Rezultat ove analize ukazaće na reproduktivne rezerve jajnika (broj zdravih jajnih ćelija koje su preostale do menopauze).

 

Želela bih da rodim i zanima me koliko je vremena potrebno da zatrudnim?

Prema medicinskim statistikama, 30% parova napravi bebu u prvih mesec dana od donošenja odluke da postanu roditelji. Čak 75% njih to ostvari za pola godine, 90% za godinu dana, a 95% za dve godine. Ipak, znajte da su ove brojke samo statistika. Žene u ranim dvadesetim godinama imaju dvostruko veće šanse da zatrudne nego one u kasnim tridesetim.

 

Da li je tačno da postoje samo dva dana u mesecu kada je moguće začeti?

Ne! Kada se spermatozoidi oslobode, potrebno je samo 90 sekundi da prođu kroz grlić materice i deset minuta da stignu do mesta začeća – do vrha jajovoda. Na tom mestu oni „čekaju“ jajnu ćeliju, i to između pet i sedam dana. Sve dok su spermatozodi na ovom mestu, postoje šanse da zatrudnite kada započne ovulacija. Jajna ćelija može da preživi samo 12 do 24 časa zbog čega, ako ste imali seksualni odnos pet dana pre ovulacije, postoje šanse da ostanete u drugom stanju. Šanse se znatno smanjuju ako ste imali odnos 48 sati nakon ovulacije.

Šta treba da preduzmem ukoliko ne uspem da zatrudnim prirodim putem?

Postoje tri faze intervencije. Prva podrazumeva uzimanje leka klomid koji stimuliše jajnike da oslobode jajne ćelije. Ako to ne uspe, preduzima se intrauterina insemenacija (IUI), tokom koje se uzimaju lekovi za stimulisanje ovulacije. Sperma se najpre „pere“ zbog eliminacije abnormalnih i nepokretnih spermatozoida, a potom se, u vreme ovulacije, injektira kroz cerviks u gornji deo materice. Ukoliko ne uspe ni ovaj postupak, naredni korak je veštačka oplodnja. U ovoj proceduri, ponovo se uzima lek za stimulaciju ovulacije.

 

Nakon toga, pod blagom anestezijom, jajne ćelije se vade pomoću igle koja se uvlači kroz vaginu. U međuvremenu, spermatozoidi se pripremaju na isti način kao za postupak insemenacije. Naredni potez je da se jajne ćelije oplođavaju spermatozoidima u spoljašnjoj sredini (in vitro). Ukoliko proces oplodnje uspe, dve jajne ćelije (ili više njih) inmplantiraju se u matericu. Ovaj postupak je uspešan u oko 30% slučajeva. Ukoliko je sperma lošeg kvaliteta, radi sigurnije oplodnje vrši se individualno ubacivanje spermatozoida u jajnu ćeliju. Ovaj postupak naziva se intracitoplazmično injektiranje sprematozoida (ICSI), a stepen uspešnosti je čak 45%. 

Da li je veštačka oplodnja bezbedna za zdravlje?

Svaka stimulacija jajnika predstavlja rizik. Prva potencijalna opasnost je hiperstimulacija koja može da uzrokuje trombozu. Druga je povećanje rizika od kancera jajnika. Lekari još uvek ne znaju zbog čega je rizik od pojave tumora kod pacijentkinja koje se podvrgavaju veštačkoj oplodnji znatno povećan. Pretpostavka je da je to zbog uzimanja lekova koji izazivaju naglašenu ovulaciju ili se možda radi o primarnoj disfunkciji jajnika, koja je i uzrokovala probleme u začeću. 

Koliko često treba da vodim ljubav da bih zatrudnela?

U idealnom slučaju, spermatozoid koji će oploditi jajnu ćeliju treba da bude pokretan, a njegova starost ne bi smela da bude duža od dva dana. Stručnjaci stoga savetuju parove da vode ljubav svaki drugi dan u periodu od završetka jedne menstruacije do početka druge.

 

Na koji način mogu da proverim svoju plodnost?

Najpouzdaniji pokazatelj jeste test nivoa folikulostimulišućih hormona, koji će odrediti vaš ginekolog. Osim toga, treba da uradite i pregled ultrazvukom, kojim bi se utvrdila reproduktivna rezerva jajnika, ali i da se testirate na hlamidiju jer ova „tiha“ infekcija (često izostaju bilo kakvi simptomi) može da naruši sposobnost začeća. Ukoliko su menstruacije neredovne, bolne ili obilne, obratite se lekaru jer pomenute tegobe mogu da ukažu na sindrom policističnih jajnika (koji može da naruši ili zaustavi produkciju jajnih ćelija).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.