Koji lekovi su bezbedni u trudnoći

by | 18 januara, 2016

prof.-dr-Aleksandra-Novakov-MilicPiše: prof. dr Aleksandra Novakov Mikić
lekar specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

 

 

Opšti savet koga se treba pridržavati tokom trudnoće je da lekove ne treba uzimati bez saveta lekara. U takozvanoj FDA klasifikaciji lekova postoji više klasa – oni lekovi koji su klasifikovani u grupu A i B su bezbedni, terapiju lekovima iz grupe C obavezno mora razmotriti lekar, a lekove iz grupe D i X su zabranjeni.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Analgetici – lekovi protiv bolova
Ako imate glavobolju, lek izbora je paracetamol. U nekim slučajevima, kada se proceni da trudnica ima rizik od povećanog pritiska u drugom delu trunoće i razvitka pre-eklampsije, daje aspirin u tzv malim dozama, od 100 mg dnevno, ali se on sme uzimati samo pod nadzorom lekara.

Indometacin i drugi nesteroidni antireumatici ne smeju se uzimati bez saveta lekara, jer mogu delovati na bebino srce, a daju se samo u posebnim slučajevima, kada se koriste kao terapija kontrakcija ili pojave prevelike količine plodove vode, i to do 28. nedelje trudnoće.

Antibiotici
Većina antibiotika koji se često koriste nisu štetni u trudnoći – penicilin, cefalosporini, eritromicin, ali neke treba izbegavati – svakako antibiotike uvek treba da prepisuje lekar.

Antiemetici – lekovi protiv mučnine
Kao „prva linija“ odbrane protiv mučnine je promena načina ishrane, uzimanjem suve, nezačinjene hrane, češće, ali u malim količinama. Vitamin B6 pomaže u smanjenju mučnine, a ukoliko ne pomogne, a ne možete da se izborite sa ovim problemom, obratite se lekaru za dalju terapiju.

Antiokoagulansi – lekovi protiv zgrušavanja krvi
Antikoagulansi su lekovi koji se koriste za smanjivanje rizika od zgrušavanja krvi. Heparin se može uzimati tokom trudnoće, kao i niskomolekularni heparini – ali ih UVEK prepisuje lekar i njihovo dejstvo se mora pomno pratiti. Varfarin se izbegava u prvom i trećem trimestru.

Antihipertenzivi – lekovi za smanjivanje pritiska
Najčešće korišćeni lek za smanjivanje pritiska tokom trudnoće je metildopa i smatra se sigurnim u trudnoći. Koristi se i nifedipin, ali redje od metildope. Tokom trudnoće treba izbegavati beta blokatore, a ACE inhibitori su zabranjeni.

Lekovi za poremećaje štitne žlezde
Lekovi koji se koriste kod poremećaja rada štitne žlezde – bilo da se radi o smanjenoj illi povećanoj funkciji, mogu se koristiti u toku trudnoće, ali pod nadzorom lekara.

Antiepileptici
S obzirom da je rizik od komplikacija veći ako se prekine terapija epilepsije, savetuje se da se nastavi njohovo uzimanje, s tim što se svedu na najmanju efikasnu meru, pod nadzorom neurologa. Poželjno je trudnoću planirati, da bi se prešlo na minimalne efikasne doze i, ukoliko je moguće, terapiju jednim a ne više antiepileptika, ali i zato da bi se na vreme počelo sa uzimanjem folne kiseline u dozi od 4 mg, kao prevencije anomalija beba.

Terapija poremećaja metabolizma ugljenih hidrata
Insulin je neškodljiv za bebu, i mora se uzimati tokom trudnoće ukoliko postoji problem šećerne bolesti kod majke. Metformin, ukoliko je terapija započeta pre trudnoće, može da se nastavi u trudnoći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.