Šta su prebiotici, a šta probiotici?

by | 23 februara, 2010
probiotici i prebiotici

Ne treba mešati prebiotike i probiotike. Prebiotici su hrana za korisne bakterije (probiotike) i prirodno se nalaze u majčinom mleku.

Prebiotici su nesvarljivi oligosaharidi. Za decu je jedna od ključnih koristi od prebiotika to što oni pomažu apsorpciju važnih koštano-gradivnih minerala: kalcijuma i magnezijuma, piše portal „Yumama“.

 

Oni ne samo da izgrađuju kosti, već i onemogućavaju apsorpciju toksičnih elemenata: žive, kadmijuma, mangana. Takođe, imaju značajnu korist kod hiperkinetskog sindroma, autizma.

 

Prebiotici obezbeđuju energiju, ali ne podižu nivo glukoze (šećera) u krvi, pa su zbog toga korisni za dijabetičare. Povećavajući broj već postojećih bakterija, kompletan imunitet se pojačava, a tako i produkcija ključnih imunoglobulina koji se bore sa patogenima (štetnim supstancama). Kod dece koja uzimaju prebiotike ređe su prehlade i infekcije. Oni se prirodno nalaze u banani, cikoriji, belom luku, praziluku, artičokama, špargli.

 

Probiotici su sastavni deo složenog sveta hrane koji je važan za zdrav život. To su bakterije i njihovi metaboliti sa osobinama koje unapređuju zdravlje. Najpoznatiji primer je jogurt.

 

probiotici i prebiotici

Probiotici su živi hranljivi mikroorganizmi. Najpoznatija su bifidobakterije i laktobacili koje se dodaju jogurtu i drugim mlečnim proizvodima. Dokazano je da konzumiranje jogurta povećava svarljivost mleka, brži je oporavak posle dijareja, pomaže imune funkcije i smanjuje nivo holesterola u krvi.

 

Rast i aktivnost ovih korisnih bakterija zavisi od materija koje su im na raspolaganju, a veliki broj njih potiče iz hrane.

 

(MONDO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.