Sve što treba da znate o POSTELJICI?

by | 18 jula, 2009

lepota o zdravlje posteljica


Čim se začne beba, ona počinje da se razvija i raste unutar materice. Ali, već od dvanaestog dana trudnoće, uporedo sa njom počinje da se razvija i posteljica – organ bez kojeg je razvoj novog života nemoguć.

Ovaj vitalni organ okružuje vašu bebu i opskrbljuje je svim onim što joj je potrebno da bi živela i razvijala se, u šta spada i snabdevanje kiseonikom, hranljivim materijama i hormonima iz vašeg krvotoka. On takođe služi da zaštiti bebu od infekcija kao i za uklanjanje materija koje beba odbaci.
Osim toga, on u vaš krvotok izlučuje hormone koji nepogrešivo „kontrolišu“ tok trudnoće ne dozvoljavajući joj da se završi pre vremena. I na kraju, hormoni koje izlučuje posteljica „odlučuju“ kada će započeti kontrakcije i porođaj, kao i kada će vaše grudi započeti sa izlučivanjem mleka. Taj moćni organ razvija se samo tokom trudnoće, a njegov stručni naziv je placenta. Buduće mame nisu ni svesne njegovog postojanja sve dok ne nastupi treće porođajno doba kada posteljica biva izbačena iz materice, ali to ne znači da o njoj ne treba ništa znati, zar ne?


MEDICINSKI PODACI
Posteljica ima dve strane – „materinsku“ i „bebeću“. Prva je „zalepljena“ sa zid vaše materice, a druga je okrenuta ka bebi, koja je sa njom povezana preko pupčane vrpce (pogledajte ilustraciju). „Materinska“ strana je tamnocrvene boje, sunđerasta je i površina joj je neravna. To je mesto gde se „priprema“ hrana za vaše dete i gde se preko krvi „pumpaju“ kiseonik i antitela, koji pupčanom vrpcom dospevaju u bebin organizam. Takođe, tu se filtriraju materije koje beba odbaci, a koje se zatim prosleđuju nazad u vaš krvotok da bi ih bubrezi preradili. Nakon toga, štetne materije izbacuju se iz vašeg organizma. Ovaj sistem radi besprekorno, a zapanjujuća je činjenica da tokom svih devet meseci trudnoće ne dolazi do mešanja majčine i bebine krvi.
Tokom trećeg trimestra placenta postaje mekša i počinje da propušta više molekula iz spoljašnjeg sveta u amnionsku tečnost koja okružuje bebu. Zato vaša beba može da oseti ukus hrane koju jedete, a neki naučnici tvrde da može da prepozna i određene mirise. Većina porođaja započinje u periodu između 39. i 41. nedelje trudnoće. Međutim, ukoliko do njega ne dođe ni do 42. nedelje, placenta će početi da gubi svoju funkciju i tada se porođaj mora izazvati veštačkim putem.


MOGUĆI PROBLEMI


Disfunkcionalnost placente
Čak i kada „premašite“ termin porođaja, placenta treba nesmetano da obavlja svoju funkciju. Ali, dešava se da uspori sa propuštanjem krvi do bebe, pa se tada govori o njenoj disfunkcionalnosti. Lekar će proveriti efikasnost placente analizirajući aktivnost vaše bebe.
Mirjana Gajić iz Beograda, mama dvoje dece, prošla je kroz to iskustvo sa svojim drugim detetom. „U 37. nedelji trudnoće primetila sam da se beba nekako umirila i da se retko kad pokreće. Otišla sam kod lekara koji je ustanovio da moja posteljica više ne funkcioniše kako bi trebalo. Još iste večeri su me porodili pomoću indukcije. Ne smem ni da zamislim šta bi se desilo da nisam na vreme odreagovala.“

Placenta praevia
Placenta se u normalnim slučajevima nalazi smeštena na prednjem ili zadnjem zidu materice, na „pristojnoj“ udaljenosti od grlića. Međutim, kod nekih žena se ona „namesti“ na grlić predstavljajući prepreku na bebinom putu napolje. Ova se pojava naziva „placenta praevia“ i dešava se jednom u dvesta trudnoća. Srećom, lekari je primećuju već nakon prvog ultrazvučnog pregleda, tako da trudnica unapred zna da će njen porođaj zbog toga biti dovršen carskim rezom.
Jelena Tomić, mama dvomesečne Teodore, porodila se carskim rezom nakon što joj je dijagnostifikovana placenta praevia. „U 12. nedelji ultrazvučnim pregledom ustanovljeno je da mi se placenta nalazi na grliću materice. Lekar je rekao da bi trebalo da se pomeri nagore sama od sebe, ali, kako se to nije dogodilo ni nakon 35 nedelja, zakazan mi je carski rez za 38. nedelju. Bila sam razočarana jer se nisam porodila prirodnim putem, ali sve sam to zaboravila čim sam uzela Suzanu u naručje!“

Odvajanje placente
Može da se desi da se placenta odvoji od zida materice izazivajući krvarenje i bol u stomaku. To se dovodi u vezu sa nedostatkom proteina i folne kiseline u ishrani majke, ali i sa visokim krvnim pritiskom. Ovo spada u kategoriju retkih pojava i dešava se češće kod žena koje su rodile troje i više dece. Ako počenete da krvarite u bilo kojem trenutku tokom trudnoće, obavezno se obratite svom lekaru.
Jovana Kajganić, mama jednogodišnje Tijane, ovako opisuje svoje iskustvo: „Jedne noći kada sam bila u 36. nedelji trudnoće, probudila sam se sa jakim bolom i strašno e uplašila kada sam videla krvav čaršav ispod sebe. Moj suprug je odmah pozvao Hitnu pomoć, a ostatka te večeri sećam se kao kroz maglu. Jedino što znam je da sam dva sata kasnije držala bebu u naručju nakon što su me hitno porodili carskim rezom. Lekar je rekao da se placenta gotovo potpuno odvojila od moje materice. To se sigurno desilo veoma brzo jer pre toga ništa nisam osetila. Tijana i ja smo se dobro osećale, ali i sada mi prođe jeza kroz kičmu kada se svega toga setim.“

„Rađanje“ posteljice
Kada se porodite, posteljica je završila sa svojim zadatkom te će je organizam izbaciti napolje. Ovaj proces je poznat kao treća faza porođaja. Postoje dve metode izbacivanja posteljice:

Vođeno izbacivanje
Ovaj metod izbacivanja placente znači da ćete dobiti injekciju sintometrina ili sintocina. Ovi lekovi će ubrzati kontrahovanje materice i smanjiti mogućnost pojave krvarenja.
„Sve je teklo prilično glatko“, priseća se naša čitateljka Tamara Vujić iz Kragujevca. „Čim se Asja rodila, dobila sam injekciju, a onda je babica nežno povukla pupčanu vrpcu i to me nije bolelo. Onda mi je pritisla stomak čime je podstakla kontrakcije materice. Usledila je jaka kontrakcija nakon koje je placenta ispala napolje. Nisam obraćala pažnju na taj događaj jer sam bila zauzeta gledanjem u moju prelepu kćerkicu!“

Prirodno izbacivanje
Neke žene žele da kroz treću fazu porođaja prođu bez lekova. Oko pola sata nakon rođenja deteta, materica će početi sama od sebe da se kontrahuje sa ciljem da izbaci posteljicu. Ovaj proces obično traje petnaestak minuta.
Kada posteljica bude izbačena, babica će proveriti da li je izašla cela ili je možda neki njen deo zaostao u materičnoj duplji. To se retko dešava, ali moguće je da delići placente ostanu u vama i izazovu krvarenje. Ako se to desi, lekar će morati da „očisti“ unutrašnjost materice kiretažom koja se izvodi pod opštom anestezijom.

ZDRAVA PLACENTA – ZDRAVA BEBA!
Iako je posteljica moćan i izdržljiv organ koji štiti vašu bebu od infekcija, ona ga neće zaštiti od toksina kao što su oni koji se nalaze u drogi, alkoholu ili cigaretama kao ni od hemijskih elemenata sadržanih u nekim lekovima. Evo šta vi možete učiniti da ona tokom cele trudnoće ostane zdrava i neoštećena:
* Prestanite da pušite jer nikotin sužava krvne sudove čime se usporava cirkulisanje krvi kroz placentu i usporava rast vaše bebe. Među ostalim otrovima iz cigareta nalaze se ugljen-monoksid i tiocijanat koji imaju razorno dejstvo.
* Poboljšaćete rad i vitalnost placente ako budete jeli namirnice bogate proteinima kao što su nemasno meso i tvrdi sirevi, pogotovo u trećem tromesečju trudnoće. Namirnice bogate gvožđem takođe pogoduju boljem radu placente.
* Povećajte unos vitamina i minerala. Konzumiranje blitve i brokolija u kasnijoj trudnoći pomaže u sprečavanju krvarenja placente, pošto je ovo povrće bogato vitaminom K koji potpomaže zgrušavanje krvi. Nedostatak folne kiseline u ishrani dovodi se u vezu sa odvajanjem placente od materice. Zato bi trebalo da tokom prva tri meseca trudnoće unosite preporučenih 400 mg folne kiseline dnevno.

INFO PLUS
* Placenta je jedini organ koji se nakon obavljenog zadatka izbacuje iz organizma.
* Iako izgleda kao mala, pljosnata pogača (na latinskom reč ‘placenta’ znači ‘kolač’), ona zapravo ima površinu od 3m2, prečnik od 25 cm i težinu od oko 450 grama.
* Ona sprečava većinu (ali ne sve) hormona stresa da dopru do vaše bebe.
* Tradicionalna kineska medicina tretira placentu kao sveti lek. Veruje se da ako se uzme u obliku kapsule sa belim vinom pomaže u prevladavanju postnatalne depresije i doprinosi fizičkom oporavku žene posle porođaja.
* Do četvrtog meseca trudnoće kroz placentu teče oko 27 litara krvi dnevno! Do devetog meseca ta količina poraste do impozantnih 330 litara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.