Koji slatkiši su najzdraviji? Zdravstveni benefiti pravljenja kolača (da, postoje!)

by | decembar 8, 2016
Koji slatkiši su najzdraviji

Koji slatkiši su najzdraviji? Oni koje sami napravimo! Kada to kažem imam u vidu princip: Što nam hrani dušu – zdravo je i za telo!

Piše: Jasmina Ubiparip, zamenica gl. i odgovorne urednice Lepote i zdravlja

Zapravo, kada sam se malo više udubila u gore izloženu teoriju, naišla sam na neke sasvim logične premise koje dokazuju da majstorisanje u kuhinji može da ima realne benefite za naše zdravlje. Evo i na koji način, pa procenite sami da li ćete verovati u ovu priču ili ne:

Manje stresa Merenje sastojaka, mešenje testa, topljenje čokolade – sve to zahteva punu koncentraciju. A kada nastupi flow – potpuna posvećenost trenutnoj aktivnosti (prema psihologu Mihalju Čiksentmihaljiju) – nivo stresa opada.

Trening za ”male sive ćelije” Praćenje recepta jača našu proceduralnu memoriju – onu koja nam omogućava da neke stvari uradimo po automatizmu, poput vožnje bicikla.

Dugovečnost Ako kolače pravimo sa svojim najmilijima, to jača porodične i prijateljske veze, i intenzivira osećaj zadovoljstva životom, što se na zdravstvenom planu ogleda u smanjenju rizika od hroničnih oboljenja.

Bildovanje imuniteta Ako uspemo da se bez nerviranja uzdignemo iznad „nezgoda“ poput zagorelih kolača, ispucalih kora ili razlivenog fila, tako što situaciju okrenemo da šalu i, recimo, iznesemo svoje „remek-delo“ pred goste uz komentar „Ali zato je ukus fantastičan“ ili podelimo fotku na instagramu sa heštegom u stilu #bakefail ili #cakehumour – na dobrom smo putu da bildujemo svoj imunitet. Kakva je veza? Evo objašnjenja: Ukoliko vežbamo da kritičke misli pretvaramo u pozitivne, to snižava nivoe hormona stresa, što omogućava organizmu da se bori protiv bolesti.

Zdravije srce Kretanje od radne površine do frižidera, pa do rerne, sudopere…, nije baš kardio-trening, ali ipak angažuje mišiće, pa samim tim i poboljšava način na koji organizam metaboliše šećere i masnoće. Ako nastavimo tako naredna dva sata – nivo šećera u krvi biće uravnoteženiji, kao i loš holesterol. A to je ono što je dobro za srce.

Vitkije telo Paradoksalno? I nije toliko ukoliko se homemade poslasticom počastimo samo nekoliko puta nedeljno. Činjenica da sebi s vremena na vreme dozvoljavamo poneki slatki greh može čak učiniti da nam bude lakše da se većinu vremena pridržavamo zdrave ishrane. Ključ je da poslastica bude deo našeg plana ishrane. Dakle, sasvim je ok da pojedemo dva-tri kolačića koje smo izvadili iz rerne dok su još topli, a ostatkom ćemo obradovati porodicu i prijatelje.

Ako ste posle svih ovih argumenata voljni da prihvatite teoriju da su domaće poslastice zdrava hrana :), vreme je da sa teorije pređemo na praktični deo i uputimo se u kuhinju. Ja sam se bacila na mešenje keksića (proba pred praznike), po uputstvu koje sam pronašla u predivnoj riznici dobrih recepata – blogu Prstohvat soli.

Recept sam neznatno prilagodila – ne volim da koristim samo žumance kad baš ne moram jer onda nikad ne znam šta ću sa belancem, a nije mi prijatan osećaj da bacam hranu. Ovde možete pogledati originalni recept.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmina Ubiparip (@jasmina.ubiparip)

„Volim te“ keksići

„Kao da sam zagrizla raj“, rekla je moja mlađa kćerka kad ih je probala.
Potrebno:

300 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 jaje
1 kesica burbon vanilin-šećera
jedna šipka vanile
narendana korica jednog limuna (idealno organske proizvodnje)
marmelada od jagoda

Priprema:

Pomešati prvo suve sastojke i začine, pa dodati maslac sobne temperature, isečen na kockice, i jaje.
Umesiti testo. (Testo bi trebalo da odstoji sat vremena u frižideru, međutim, ja nisam imala vremena za to i svejedno je bilo savršeno za rad.)
Dve velike tepsije obložiti papirom za pečenje.
Uključiti rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Testo podeliti na dva dela. Svaki deo razvaljati na debljinu od oko pola centimetra pa modlicom vaditi srca. Od ove količine testa dobila sam oko 70 srca. 35 srca ostaviti cele – takve kakvi jesu. Oni će činiti bazu, tj. donji deo keksa. Na preostalih 35 srca manjom modlom takođe u obliku srca napraviti „srce u srcu“.
Peći u rerni oko 7-10 minuta. Pošto su keksići tanki, paziti da ne zagore.
Pečene kekse izvaditi iz rerne, ostaviti ih da se prohlade. Svaku „bazu“ namazati marmeladom od jagoda, pa zatim preklopiti gornjim delom.

Uživajte! I u pravljenju i u ukusu!

Do sledećeg četvrtka <3
Pratite me i na Instagramu: @jasminaubiparip

Tagovi: