Na visokim potpeticama: Sreća je stvar odluke

by | mart 28, 2017
16237539_680149758826317_163765041_n

Piše: Željana Ostojić

“Nisam srećna sada, ali ću biti kada…”, sami odaberite nastavak.
Ovu rečenicu sve češće čujem i moram priznati da je nekada bila svrstana i u moj rečnik. Tada nisam bila svesna da se to naziva “odlaganje sreće”. Zapravo, iz ovog ugla, pre bih to nazvala zadovoljstvima nego istinskom srećom. “Sreću” svodimo na iščekivanje nekoga ili nečega, na zaokružene brojeve u kalendaru, dok nam sadašnji trenutak nepovratno promiče.
Moja prva lekcija bila je prihvatanje.

Ako niste sposobni da budete srećni sada i ovde, nećete biti ni na jednom mestu na kugli zemaljskoj. Verujte. A promenila sam kontinente i verovala da nešto drugačije, novo i bolje donosi spas. Sebe sa sobom uvek nosite, probudili se vi u Srbiji, Kini ili Australiji. Možda je trava tamo negde zelenija i vazduh čistiji, a ljudi kulturniji, ali uzalud pokušavate da pronađete sreću iza nekog drugog ćoška, ako prvo taj kutak niste pronašli u sebi.
Ne prihvatam izgovore da je ona nekome manje ili više naklonjena.

Kao da naša sreća zavisi od bakice koja ide okolo i deli sreću: tebi jedan gram, a tebi pet kila… Pa sad, koliko joj se dopadneš. Pre bih rekla: dobiješ koliko je zaslužiš. I kako bi jedan moj profesor istorije govorio: “Hrabrost, prijatelji! Život je previše skupocen dar da bismo bili kukavice, a jedino kukavice priznavanjem nemoći, svoju moć stavljaju u tuđe ruke. I pogodite šta još rade kukavice? Pa logično: kukaju!“
S vremena na vreme ponavljao bi nam priču o grčkom bogu Kairosu, bogu sretnog trenutka. Znali smo je napamet i postala nam je dosadna, ali deca ko deca, bolje je jednu istu priču sto puta slušati, nego odgovarati. Tada sam mu bila zahvalna, ali danas sam još više. Podsvest je čudo.

Naime, Kairos se hitro kretao među ljudima, a onaj ko uspe da ga uhvati za čuperak na glavi, smatrao se osobom koju sreća prati. Oni koji zaobilaze probleme i plaše se promena, nikada ne mogu uhvatiti Kairosa. Čuperak mu pada niz lice i može ga uhvatiti jedino osoba koja je spremna da se suoči sa njim oči u oči. Na čoveku je odluka: ako pokuša, možda će uspeti, možda ne, ali ako odluči ostati na sigurnom i ne usudi se na rizik, nikada neće uhvatiti taj božanski osećaj. Kairos provocira čoveka da čini hrabra i smela dela, da voli, da se žrtvuje za druge… I svaki put kada se čovek suoči sa nečim novim, uvek je pobednik jer je uspeo pobediti svoje strahove i ograničenja.

Kairos predstavlja  metaforu koja nas podseća o prolaznosti i važnosti trenutka. Jedino oni koji su se odvažili da uhvate trenutke života, mogu sebe smatrati mliljenikom sreće. U protivnom, besmisleno je samo sedeti i tvrditi kako je sreća nekom više, a nekom manje naklonjena. Svima je nebo podjednako široko. Samo, neko se usudi da živi, a nekom je sinonim za život preživljavanje. Tako smo birali.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje