10 stvari koje bi trebalo da izbegavate u kafićima

by | avgust 29, 2015

Postoje razna iskustva u barovima, kafićima i lokalima uopšte. Neka su samo neprijatna, ali neka znaju i da uplaše. No, nećemo ići toliko daleko i, ovaj put, napravili smo listu onih zbog kojih radnicima, ali i drugim gostima i te kako zna da bude neprijatno…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ne ostavljajte bedan bakšiš
Rad u lokalima nikako nije lagan, a plate često ne isprate količinu posla. Ukoliko ste naišli na dobro raspoložene zaposlene, koji su bili izuzetno prijatni prema vama i dobro su radili svoj posao, nema razloga da ne ostavite bakšiš. Nepisano pravilo jeste da za dobru uslugu napojnica treba da bude makar 20 procenata od iznosa računa. Ako planirate da negde budete redovan gost, ne budite škrti kada je bakšiš u pitanju. Izuzetak je, naravno, ako naiđete na osobe koje su neprijatne ili ne rade svoj posao kako treba.

Ne mašite novcem da privučete pažnju konobara
Ne samo što je nepristojno, već može da bude i izuzetno neprijatno. Ako vas nije primetio, a kontakt očima ne pomaže i ne možete da ga ostvarite, lagano podignite ruku ispruženih prstiju u kojoj ne držite ništa ili, ukoliko je stvarno velika gužva, priđite i naručite ili ga samo pozovite do vašeg stola.

Pročitajte i… Top 5 situacija u kojima je dobro biti egocentričan

Ne startujte konobara
Budite sigurni da je simpatičnog konobara ili konobaricu već neko startovao u lokalu i da je, zapravo, jako malo fora koje već nisu čuli. Umesto da forsirate, ako nisu u gužvi pokušajte da započnete konverzaciju i, ako ne uspe, ne uzimajte to na sebe kao neki izazov. Pojaviće se neko drugi, a njih pustite da rade svoj posao.

Ne vičite
Neki ljudi jednostavno u potpunosti zanemaruju sopstveno ponašanje na javnom mestu. Ako je glasna muzika ili ima mnogo ljudi, opet nema razloga za vikom. Komunicirajte onoliko glasno koliko je neophodno da bi vas razumeli vaši prijatelji, a sve ostalo ostavite za neka malo privatnija druženja.

Ne naručujte koktele u pivnici (ili pivo u fensi lokalu)
Vaš martini ima neobičan ukus? Pa, možda ste ga jednostavno naručili na pogrešnom mestu. Lokali se dosta razlikuju i pre nego što poručite piće, pogledajte oko sebe i procenite kakvo ste mesto izabrali. Naravno, mnogi kafići pružaju mogućnost obe opcije, ali ako standardni gosti ipak naručuju drugačije stvari nema razloga za rizikom da ne dobijete nešto kako treba. Osim toga, ako razmislite, pomalo je kontradiktorno ući u pivnicu i naručiti fensi koktel, zar ne?

Ne terajte konobara da bira za vas
Neretko najlakša opcija, ali ni malo zahvalna. Jeste, lista opcija može da bude dugačka, ali umesto da vaš izbor prebacite na nekoga ko vas možda vidi prvi put u životu, zna jako malo o vašem ukusu i samo pokušava da radi svoj posao, bolje pitajte za savet nakon što opišete što detaljnije šta biste voleli u tom momentu ili šta vam inače prija. Pića i hrana se dosta razlikuju po kompleksnosti ukusa, a ne samo po strukturi.

Ne ostavljajte smeće za sobom
Nakon što smo čuli i pročitali raznorazne priče ljudi koji rade u lokalima, shvatili smo da mnoge osobe jednostavno nemaju trunku mogućnosti osećanja sramote. Sve od potpuno razbijenih pića po stolovima, preko nekoliko pojedenih kesica semenki gde su ljuspe bile razbacane svuda po, ali i oko stola, do ostavljenih obroka iz pekara, umašćenog nameštaja i još mnogo gorih stvari. Nije posao konobara da čisti za nekim, njihov posao je da vas ponude pićem, usluže, menjaju isprljane piksle i učine da vam bude prijatno, ali ne i toliko da nakon toga treba da ribaju. Nakon svega, čak i prazna pakla cigareta na stolu postavlja pitanje da li joj je tu adekvatno mesto nakon što napustite kafić.

Ne tražite besplatnu rundu
Besplatna runda ide direktno iz novčanika zaposlenih i, eventualno, vlasnika ukoliko je on naruči za vas. Bez obzira koliko ste već pića popili, nije u redu ozbiljno tražiti tako nešto ako već nije ponuđeno. Ukoliko tražite kroz šalu, možda se izbegne neprijatan osećaj, ali svakako nije korektno očekivati, a pogotovo zahtevati bilo šta slično.

Ne vređajte zaposlene zbog izbora karijere
Da i ovakve situacije se događaju. Ako je neko odabrao određenu karijeru, niko nema pravo da sudi na osnovu njegovog izbora. „Koji je tvoj pravi posao“ ili „Čime ćeš se baviti kada odrasteš“ i te kako može da uvredi ma koliko se možda učini kao zabavno za započinjanje razgovora, a da ni ne govorimo da potencira kako rad u lokalima nije dovoljno dobra profesija.

Ne tražite pića koja je neko napravio za vas, a zvanično ne postoje
„Pre neko veče, napravili su mi fenomenalno piće plave boje koje je imalo votku i neki sok…“. Bez obzira koliko je neko talentovan, mala je verovatnoća da će na osnovu kratkog opisa moći da kreira isto piće. Jedino ukoliko znate sve neophodne sastojke i njihove mere, možete da zamolite da vam naprave, ali ako već nije uključeno u kartu pića nema razloga insistirati kada možemo da ga napravimo i kod kuće, zar ne?

Tagovi: