Categories Kultura

Summer of love: 10 najboljih momenata Exita 2017.

Prve godine kako je EXIT avantura postala četvorodelna zabava u 4 zemlje, Exit kao da je rešio da pronađe ponovo svoju dušu utopljenu u elektronici prethodnih godina, i da ponovo dođe do preko potrebne ravnoteže, koja je u prva dva dana bila narušena na jednu stranu, gitarsku, potom na drugu, ali u konačnici, bio je to jedan od najjačih Exita, ili sam ja samo video svoje dugoočekivane bendove odjednom, pa sam neobjektivan. I to se desilo kada nije „godina bez Glastonburyja“, koja se dešava svakih 6 godina, kada se, da se podestimo, Exiti bili najbolji i preplavljeni bendovima i naravno, Britancima: 2006. i 2012. (Očekuje još više 2018. kada opet nema Glasto-a, da napomenem eksplicitnije!

piše: Žikica Milošević
01 PETI DAN EXITA – DAY ZERO

promo Exit

U naletu sveže energije, lasvegaski bend The Killers odlučio se da osvoji planetu nizom koncerata. Pre nas je bio na Glastonburyju, posle nas u Bilbaou i gde sve ne. Toliko su samouvereni da su po pisanju NME, „osmislili nanovo setlistu za festival“. Počeli su u Bilbaou sa najvećim hitovima, i masa se pitala „šta li će biti dalje?“. Pa i dalje će biti samo hitovi. Ljudi od daleke 2013. godine imaju toliko hitova i pesama koje svi znaju da mogu malo i da se poigraju, što kaže Patak Dača. Ovde nisu, ovde su počeli sa The Man, što je novi, autoparodičan singl sa šmekom 1983. godine. E da ne zaboravim da su pre njih bili indie-Riječani Jonathan, koji su jedan od najboljih hrvatskih bendova, pa zatim Teachers koji su očigledno nekakav miks džeza i popa da mogu da se uklope i na Nishville i na Exit, a onda i Van Gogh, koji ima zapanjujuće dobar zvuk uživo. Da se samo Đule, za koga pričaju da je privatno kul lik, malo reši navika da stavlja čudne perike i da šalje poruke tipa „Volite se, ljudi!“ a la Bono Vox, bilo bi i bolje. Što kaže Liam Gallagher Bonu, „ajde dosta o Africi, pevaj One!“.

Inače naš ultimativni pop-rok bend, šta god ko mislio. Treći put na Main Stageu. E sad opet o The Killersima. The Killers su jedan od najvažnijih bendova 21. veka i inače, jer su uspeli da povežu gitare i američki rok a la Bruce Springsteen i britanske sintpop new wave bendove kao Duran Duran, i plačljivost The Smithsa, i da ih nije blam, je zaboga, ovo je postpostmoderna. Oni su bili tu dok smo plakali, raskidali, radovali se, kao da su oduvek tu. Zbog njih sam obnovio svoj bend, Sputñik, kao što sam ga osnovao zbog Suede. Oba sam video na Mainu, jedan 2014. jedan sad, i meni je srce puno.

The Killers se nisu štedeli iako ja ne znam kako se Brandon Flowers ne oznoji u onom šmekerskom kaputiću. (Kad sam bio student imao sam cimera koji se zvao Branko Cvijetić a ja sam ga iz zezanja zvao Brandon Flowers, a onda se i pojavio pevač koji se tako zove. Nikada se nemojte šaliti, desiće se svaka šala, bajdvej.) Što kaže Brandon (ovaj američki), dolaziće dok god ih mi tražimo. E pa dođite. Ako su Coldplay, Depeche Mode i The Killers možda najveći živi bendovi, eto jednog na Exitu, koji je zbog njih proširen na još dan. ‘Aj’ sad ova druga dva na godinu. Može da traje Exit opet 9 dana što se mene tiče ako se ova imena pojavljuju.

02 OBOJENI PROGRAM

Foto: Jelena Ivanović

Teško je reći išta što bi kompletno uspelo da opiše Kebru i njegov bend. Rekao sam da su oni najjača vizuelna slika Novog Sada, i prava mera našeg underground roka. Upoznao sam ih još kao klinac kao demo bend, kada su zvučali upravo kao sad. Toliko sam čekao jedan od prvih bendova koji je svu teskobu novogradnje Novog Sada i neprilagođenosti iznosio u britanski jakom stilu melodičnog alter-roka, da sam bio užasnut isprekidanim zvukom koji je treštao sa ploče – debi albuma.

Pisalo je da je producent – Koja! I dalje mislim da je to najpogrešniji potez karijere, jer Koja može da producira isprekidanu muziku sa afričkim uticajima, a ovo treba da producira onaj ko producira Placebo ili The Jesus and Mary Chain. (O njima kasnije!) Elem, kao jedan od prvih bendova koji se pojavio na britanskom MTV-ju (kao Coloured Program), zadovoljstvo je gledati velikane na otvaranju. Klinci koji se nisu ni rodili kada je on pisao svoje prve stihove su podjednako u prvim redovima kao i njegovi vršnjaci, tako da se vidi da je Kebra legenda, ali aktuelna legenda. Ako uzmemo da je Artan Lili, naš današnji najveći indie-bend, pod uticajem Obojenog, onda znamo da je ideja zaživela i neumrla (kako poetski, ali šta ću!).

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA