Predlog za ručak: Ukusni crveni rižoto

by | februar 3, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
Za rižoto:
– 1 sveža ili 2 pečene cvekle
– 1 manji crveni luk
– 2-3 kašike maslinovog ulja
– 2.5 dl pirinča kratkog zrna
– 1 dl crnog vina
– 7 dl bujona od povrća
– 3 kašike parmezana
– 15 g putera
– so, biber
Za služenje (po želji):
– feta sir
– začini po izboru
– krupno seckani orasi

Postupak:
Za pripremu cvekle
– Rižoto možete praviti sa pečenom cveklom – takav je za nijansu ukusniji jer cvekla ima intenzivniji ukus, ili sa svežom – što je brže, a opet vrlo ukusno.
– Ako koristite svežu cveklu, onda je narendajte na krupno i dodajte u šerpu sa isprženim lukom. Pustite da ispari tečnost koju pusti, a zatim dodajte pirinač i nastavite kuvanje kao što je navedeno niže u postupku.
– Da biste ispekli cveklu, oljuštite je i iseckajte na kockice od 1.5-2 cm. Stavite u pleh, dodajte 2-3 čena neoljuštenog belog luka, pospite krupnom morskom solju i maslinovim uljem. Pecite oko 25 minuta na 180°C sa ventilatorom ili na 200°C bez. Kad je povrće pečeno, izmiksajte zajedno sa belim lukom. Ispasirajte tako da ipak ostanu sitni komadići cvekle. Po želji, ostavite nekoliko kockica za posipanje.

Za rižoto:
1. Stavite bujon da proključa i ostavite na ringli da lagano vri sve vreme dok kuvate rižoto.
2. Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan luk. Dodajte pirinač i izmešajte da se fino obloži masnoćom i da postane staklast. Smanjite temperaturu i kuvajte na srednjoj temperaturi.
3. Dodajte najpre vino, mešajte dok ne ispari, a zatim dodavajte kutlaču po kutlaču supe i kuvajte uz povremeno mešanje oko 10-ak minuta. Zatim dodajte pasiranu cveklu, još malo tečnosti i izmešajte.
4. Nakon 15-ak minuta od početka kuvanja, trebalo bi da vidite da su zrna pirinča fino nabubrila, ali da su i dalje čvrsta. Kad zagrizete, potrebno je da ih fino osetite pod zubom, ali ne treba da ostavljaju brašnjav ukus.
5. U tom trenutku dodajte puter i narendan sir, još malo supe i izmešajte. Dodajte so i biber po ukusu, ali vodite računa da će možda za ovaj rizoto biti potrebno malo više soli, koja će dati lep kontrast cvekli. Dakle, trebalo bi da rižoto bude još uvek prilično tečan, ali sad već i fino kremast.
6.Sklonite sa ringle, poklopite i ostavite 5-10 minuta da se odmori.
7. Izmešajte, stavite u tanjire, pospite narendanim parmezanom, ili fetom. Po želji, možete posuti začinima i krupno naseckanim orasima.

Tagovi: