Današnji desert: Krempita s orasima

by | maj 6, 2016
Foto: Torte i kolači

Foto: Torte i kolači

Sastojci:
– 1 pakovanje lisnatog testa
Za koru:
– 5 jaja
– 5 kašika brašna
– 5 kašika šećera
– 150 g oraha
– 1/2 praška za pecivo
Za fil:
– 1 l mleka
– 1 puding od vanile
– 4 kašike gustina
– 150 g šećera u prahu
– 5 kašika šećera
– 200 g margarina
– 1 vanil-šećer
Za dekoraciju:
– šećer u prahu
-1 vanil-šećer

Priprema:
Kora:
1. U dubljoj posudi umutiti belanca, dodati šećer i jedno po jedno žumance.
2. Lagano umešati brašno pomešano s mlevenim orasima i praškom za pecivo. Sve sastojke povezati varjačom.
3. Pripremljenu smesu izliti u pleh obložen pek-papirom i peći u rerni na 180°C dok ne porumeni.
Fil:
1. Šećer, vanil-šećer i 800 ml mleka staviti da se kuva. U ostatak mleka razmutiti puding od vanile i gustin, pa zakuvati u ključalo mleko. Ostaviti da se ohladi.
2. Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa sjediniti s ohlađenim pudingom.

Finalni postupak:
1. Na radnoj površini oklagijom razvući lisnato testo na veličinu pleha, pa na poleđini tepsije ispeći dve kore.
2. Kolač filovati sledećim redosledom: kora od lisnatog testa, fil, kora od oraha, fil, kora od lisnatog testa.
3. Nafilovan kolač ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Ohlađenu krempitu seći na kocke, posuti šećerom u prahu pomešanim sa vanil šećerom i poslužiti.

Tagovi: