Predlog za ručak: Paprikaš od pečurki s knedlama

by | april 2, 2016
Foto: Bakina Kujna

Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
– 2 glavice crnog luka
– 2 čena belog luka
– 1 šargarepa
– 1 manji paštrnak
– 40 g osušenih lisičarki
– 600 g šampinjona
– 300 g pelata paradajza
– 1 dl belog vina
– 1 kašičica šećera
– 1 kašika senfa
– biber
– ulje
– so
Za knedle:
– 1 veće jaje
– 2 kašike ulja
– brašna po potrebi

Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati, šargarepu i paštrnak oguliti i izrendati na krupno rende. Šampinjone iseći na četvrtine.
2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a potom dodati šargarepu i paštrnak, pa sve zajedno karatko prodinstati.
3. Ubaciti listiće osušenih lisičarki i nastaviti s dinstanjem dolivajući malo vode po potrebi dok pečurke ne omekšaju.
4. Nakon toga dodati šampinjone, senf, pelat paradajza, belo vino, šećer i začine po ukusu. Sipati malo vode i kuvati na umerenoj temperaturi oko 30 min. Ukoliko tokom kuvanja tečnost uvri, doliti vode po potrebi.
5. Posebno u manjoj činiji umutiti jaje s malo ulja, pa dodati malo brašna po potrebi da bi se dobila kašasta smesa, ne previše gusta.
6. Pred kraj kuvanja gulaša, kada pečurke omekšaju, kašikom vaditi knedlice i spuštati ih u ključali paprikaš. Nakon toga jelo ne mešati već samo protresti šerpu, poklopiti i kuvati koliko je potrebno da se knedle stegnu.

Tagovi: