Zdraviji način da spremite krofne

by | februar 15, 2018

Prema tradicionalnom receptu krofne se prže u dubokom ulju, ali ukoliko ste zagovornik zdravije varijante, spremili smo za vas recept za krofne koje možete spremiti u rerni.

Krofne iz rerne su mnogo manje  masne i teške za želudac, od onih tradicionalnih. Izrazito su praktične za pripremu jer celi posao pečenja umesto nas odradi rerna.

Ove krofne najlepše su dok su tople, mekane i vazdušaste, a naročito podsećaju na tradicionalne krofne na koje smo navikli!

Sastojci:
– 500g glatkog brašna
– 20g svežeg kvasca
– 3 kašike šećera
– 1/3 kašike soli
– 200ml toplog mleka
– narendana korica pola limuna
– jedan vanilin šećer
– 2 žumanceta
– 10dkg otopljenog maslaca
– marmelada ili čokoladni namaz za punjenje
– žumance za premazivanje
– šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U 100ml toplog mleka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašiku šećera, a zatim pustite da kvasac naraste. U veću vanglu dodajte brašno, nadošli kvasac, šećer, vanil šećer, žumanca, narendanu koricu limuna, so i postepeno dodajte 100ml toplog mleka i otopljeni maslac. Sve zajedno lagano promešajte. Testo umutiti mikserom dok ne počne da se odvaja od vangle, a onda ga mesite rukama na ravnoj površini. Kad osetite pod prstima da je testo kompaktno ostavite ga da odmara i naraste sat vremena. Kada nadođe premesite testo i odvojite ih na 12 malih delova. Oblikujte ih u loptice i napunite čokoladom ili marmeladom.

Napravljene kuglice stavite u tepsiju obloženu pek papirom i  svaku malo spljoštiti da dobiju oblik krofne. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju 40 minuta. Kad narastu premažite ih žumancetom,  stavite ih u rernu na 180 stepeni i pecite 20ak minuta, sve dok ne porumene. Nakon što su krofne pečene pospite ih  šećerom u prahu i poslužite.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

Autor: T. V.

 

Tagovi:

top