Categories POKLONI I AKCIJE

Knjige meseca: poklanjamo vam pet naslova u kojima ćete uživati

Svaki prvi petak u aktuelnom mesecu kod nas je rezervisan poklanjanje knjiga. Stigao je prvi petak u maju, a mi vam darujemo nove i zanimljive naslove naših renomiranih izdavačkih kuća. Da biste dobili knjigu na poklon potrebno je da što zanimljivije odgovorite na pitanje: “Koja je knjiga i na koji način promenila vaš život?” Odgovore ostavljajte u komentarima do sledećeg četvrtka u podne, a najinteresantnije ćemo nagraditi. Imena dobitnika objavićemo na našem portalu u petak, 12. maja.

Priredila: Maja Šarić

Plamen nad Menhetnom, Suzan Majsner
(Evro Book)

Ovo je priča o jednom gradu, dve žene i stoleću između njih. Prelepa marama, koja je sticajem okolnosti svedočila dramatičnim događajima u istoriji jednog grada, povezala je dve dame. One su shvatile da se životne nedaće lakše podnesu kad naučimo da pružamo ljubav.

 

Drugo lice ljubavi, Džini Sejfer
(Laguna)

Džini Sejfer se bavi tamnom stranom beznadežne ljubavi, pružajući praktične odgovore na mnoga pitanja koja nas muče. Hvata se u koštac sa komplikovanim ljubavima, ali se osvrće i na traumatična prijateljstva, kao i na one ostvarene priče sa preprekama.

 

Stid, Santjago Ronkaljol
(Agora)

Intimna kamera romana velikog peruanskog pisca prati članove tri generacije jedne prosečne porodice u Limi. Jednostavnim i neposrednim jezikom oslikava se život iznutra, onakav kakav zaista jeste. Šest tačaka gledišta ogoljavaju izgubljene iluzije.

 

Mesečina nad Istanbulom, Sofi Goldber

(Laguna)

Lepa i mlada Sefartkinja volela je svoj Istanbul. Ispunjavao ju je bojama, mirisima, zvucima, ukusima, osećanjem pripadnosti… Ali, prihvatila je svoju sudbinu i pristala da otputuje u Meksiko i tamo se uda za muškarca koga su njeni roditelji odabrali za nju.

 

Calendar girl, Odri Karlan
(Vulkan izdavaštvo)

Ovo je uzbudljiva priča o devojci koja je morala da nađe mnogo novca jer je na kocki bio život njenog oca. Ponuđeno joj je da svakog meseca glumi devojku jednom uspešnom muškarcu, a da zauzvrat dobije sto hiljada dolara. Mada ljubav i seks nisu bili deo dogovora, na to da li će se ljubav desiti, niko ne može da utiče.

33 komentara

 1. Možda bih izdvojila Celestinko proročanstvo Džejmsa Redfilda. Knjiga ima mnogo pouka i nekih čudnih stvari na koje nisam obraćala pažnju, ali svakako se promenilo to da neke situacije i događaje više ne posmatram kao slučajnost jer, ništa nije slučajno. 🙂

 2. Toliko je neprocitanih,a zeljenih knjiga,tako da u svojoj 30-oj ne bih mogla da odaberem jednu iz mora poucnih,zanimljivih,osvescujucih i otreznjujucih koje sam drzala u rukama…Verujem da me jedna takva ceka negde iza ugla i da cemo se ” sudariti” onda kada bude bilo pravo vreme da se pronadjemo i nadjemo:-)

 3. Moji ukućani i ja obožavamo slatkiše i kod nas važi pravilo: ako nema hleba – mora biti kolača. Nama je na izvesni period unela promene knjiga Plazma Plazmastičarnica iz koje sam naučila nove recepte i kreirala jedinstvene slatke zalogaje. Ovo je oblast života u kojoj su svi eksperimenti dozvoljeni i jedva čekam da kupim neko novo štivo pa da izrazim kreativnost tako što ću svakom jelu dodati nešto svoje i obradovati najdraže.

 4. Verovali ili ne – Magareće godine Branka Ćopića. S obzirom da je nisam čitala kao lektiru već mnoooogo kasnije, uspela je da mi okrene pogled na svet za 180 stepeni. Svaka knjiga nam menja percepciju sveta na određeni način ako se dovoljno “unesemo” u nju, ali meni je ova “otvorila” i oči i srce za neke male, naizgled obične sreće, neke minorne, naizgled uobičajene stvari. Podsetila me da budem srećna i kada sunca nema na vidiku jer ono uprkos tome postoji, da dišem duboko i u najdubljoj životnoj provaliji jer sam svakim dahom bliže vrhu, da plačem kada emocije prete da me uguše. Možda zvuči blesavo jer je to, ipak, knjiga za decu, ali mene je oplemenila, usrećila i vraćam joj se svaki put kad dozvolim sebi da zaboravim da je sutra novi dan. A i volim dete koje ona budi u meni.

 5. Kamijev “Stranac”.
  Taj stranac nas uči kako čoveka koji je duboko zapao u krizu neshvaćenosti i neprihvaćenosti sredina osuđuje i primorava na krajnje nerazumljive i bezrazložne postupke koji su ravni samounišenju. Merso i svi slični njemu čitav život provode u navikavanju i prihvatanju apsurda koji jeste njihova nametnuta sudbina.
  Kami kritikuje društvo, njegov lažni moral i podseća na prave ali zaboravljene ljudske vrednosti, na kojima bi trebalo da počiva svako društvo.
  Uvek me “Stranac” podseti, uputi, menja…

 6. Postoji odredjen broj knjiga koje su me ostavile “bez daha”, ali mali broj onih koje su uticale da se neke stvari u mom zivotu promene. Izdvojila bih “Psihologiju uspeha” Dejla Karnegija , svaki deo na svoj nacin moze dovesti do rasterecenja od problema, veceg samopouzdanja,bolje motivacije za zivotom, poslom, druzenjem. Veoma poucna i korisna edicija knjiga. 🙂

 7. Knjige i njeni naslovi? Oh, to je nešto tako šaroliko da je prosto nemoguće izdvojiti nešto “naj”. A još ukoliko ste student književnosti kao ja, na nedoumicu tek nailazite.
  Ja ću izdvojiti knjigu koja predstavlja prekretnicu za moj životni put. Pročitavši Diminu knjigu “Grof Monte Kristo” u meni je “kliknula” želja da se čitanjem bavim ceo život, ne samo iz hobija. Uspešno se ostvarujem na tom planu zahvaljujući “Grofu”.

 8. To je definitivno “Zločin i kazna” Dostojevski. Knjiga nas uci tome da covek ispitujuci svoje granice lako moze doci do stanja unutrasnjeg nemira. Neka dela mozda deluju kao laka za pociniti i lako ih je opravdati ali posledice su te koje ostavljaju veciti trag. Najteze je izboriti se sa svojom podsvesti i ona je i najveca kazna coveku. Duhovna patnja je daleko veca kazna od lisenja slobode. Cilj svakako ne opravdava sredstvo. Ovaj roman je nesto najlepse sto sam ikad procitala

 9. Odavno nisam pročitala tako dobru knjigu poput trilogije svedskih autora koji pisu pod zajednickim imenom erik aksl sund. U pitanju je trilogija pod nazivom Slabost Viktorije Berjman. Toliko osetljiva tema a napisana na tako razumljiv način, nemoguće je ne pronaći se bar u jednom delu te knjige ili u nekom liku. Toliko različitih likova neverovatno dobro prezentovanih. Bez obzira na tematiku nad kojom se mnogi zgrazavaju, u nekim trenucima, tokom citanja, nemoguće je ne uplesti desavanja iz sopstvenog zivota i sopstvenu ličnost u sam roman iako nema mnogo dodirnih tačaka. Knjiga je neverovatan psiholog. Jednostavno sam sa poslednjom stranicom te knjige zatvorila i sopstvenu prošlost tamo gde i treba da bude – završeno poglavlje.

 10. Iz svake knjige se može izvući nešto dobro. Sve zavisi od otvorenosti uma čitalaca a i srca. Međutim postoje knjige koje nas zgrabe već sa prvim pročitanim stranicama i ne puštaju do kraja. Ne puštaju nas ni posle kraja. Sažive se sa nama. ili mi sa njima. One žive zahvaljujući našem ponovnom okretanju njihovih stranica, usvajanjem poruka i ideja koje nude, daljim preporukama a samim tim raste i razvija se naša duša, menja se naša svest i poimanje života. “Čuvar vatre”, Dejana Manojlovića je knjiga posle čijeg čitanja ne želimo i ne možemo više biti isti. Knjiga o borbi, ljudskim vrlinama i slabostima, ljubavi, prijateljstvu, snazi porodice, pravim i lažnim vrednostima, neodustajanju, snovima. Vraća veru u ideale, budi nadu, emocije i osećaj za pravdu, donosi priliv pozitivne energije, reciklira negativna osećanja. Nudi priču koja me je tresnula o zid, priču koja nagoni na osvešćivanje , pokretanje i buđenje jer samo budni možemo biti spremni za promene.. Život nije čekanje, životarenje, inertnost i letargija i ima l lice a ne samo naličje a od nas zaviisi da li ćemo ga proživeti kao kreatori ili kreature. Duboko u sebi trebamo pronaći stub koji će nas održavati na vetrometini života. Bez obzira koliko je neko žrtva surovosti režima i nepovoljnih društvenih okolnosti, taj neko uvek ima moć ukoliko sledi svoje snove, da udahne smisao svom životu i ne izgubi samog sebe. Kroz borbu i neodustajanje mi se samoostvarujemo, zadržavamo svoju individualnost i skidamo povez s očiju. Krize, teškoće i iznenadni udari nisu uvek kraj već mogu biti i novi početak, nadahnuće, iskra koja u nama počinje da bukti i prerasta u vatru, požar…

 11. ,,Mi deca sa stanice ZOO”Knjiga koju sam citala u sedmom razredu osnovne skole.Jako poucna i teska,istinita.Duzi period sam bila pod njenim utiskom.Trebalo bi je uvesti u skolsku lektiru,da bi deca videla koje su posledice narkomanije i ono,,samo da probam”.

 12. Spletkarenje sa sopstvenom dusom Marije Jovanovic je doslo u pravom trenutku, jer sam slicnu situaciju i sama prozivljavala. Tri puta sam je citala zaredom u vrlo kratkom vremenskom razmaku. Ova knjiga me je prokotrljala po sopstenom brlogu, naterala da isplacem more suza, poigram sa sopstvenom dusom i otvorim sve fioke secanja. Upravo zbog nje smogla sam snage da se pomirim sa sobom, oprostim se od pravog coveka koji je dosao u pogresnom trenutku i nastavim dalje sa osmehom.

 13. Znate možda onaj osećaj da celog života mislite da vaša duša pripada nekim drugim predelima,kao da je ranije lutala nekim drugim prostorima?E,ja duboko verujem u to (čak iako mi se često podrugljivo smeškaju kada to kažem). Zato su mi oduvek omiljena dela latino-književnika.Da ovo ne zazvuči kao da se radi o opciji Televisa Presenta 😀 , izdvojicu odmah vrhunske umetnike pisane reči ,Markesa,Isabel Aljende,M.Vargasa Ljosu i Fransiska Azeveda. Nekako su sva njihova dela na mene delovala životno-otrežnjujuće.Brojni pasusi podvučeni,brojne misli duboko urezane u srcu,brojne sentence “ukradene” za posvete na knjigama koje sam drugima poklanjala. Ima nešto u toj vulkanskoj energiji Anda, snazi reka i divljini prašuma. U tim literarno-plesnim igrarijama duša i drevnih božanstava, u sudbinama nametnutim okolnostima, u srcima koja ne trpe okove.To su dela koja nose vapaj za ljubavlju i slobodom.Dela da se ne zaborave koreni. Ali,da ostanem dosledna temi.Knjiga koju ću izdvojiti ovoga puta je Palmin pirinač (Azevedo).Naslov prvog poglavlja je “Porodica je jelo koje se teško sprema”. Tu sam već bila kupljena.Kroz sećanja glavnog aktera (sa kim svi možemo da se poistovetimo) isijavaju neobično mudri i poetični prikazi života,ali svima je zajednički “imenitelj”- pirinač. On je moćan, mističan, svet. Nikada ne truli.Jednom proban,donosi radost,plodnost,ljubav. U ovom delu nalazi se sve što čini jednu porodicu. Topla, svevremenska porodična saga. Ma,pročitajte!! Mini-remek-delo,koje nikada neću zaboraviti! Čista desetka!

 14. Definitivno “Mali princ”, knjiga za sva vremena, budi takve emocije svaki put kad je procitam i uvek me podseca sta je najvaznije a sta sporedno. Cesto me odlomci iz knjige koje znam napamet vode kroz zivot. Delo mi je pomoglo da shvatim i uvek me podseti kad “zaboravim” koliko je nasa neka “ruza” bitna koju svi imamo u zivotu i da se ne treba bazirati na sitne nesuglasice izmedju dvoje ljudi vec treba stalno ulagati u ljubav i prijateljstvo.

 15. Knjiga pretalentovanog Valentina Rasputina pod nazivom Živi i pamti.
  Po preporuci Ljiljane Habjanović Djurović u jednom intervjuu, knjigu sam sasvim slučajno dobila i ostala bez teksta! Knjiga govori o teškoj sudbini jedne Ruskinje, njenoj borbi sa samom sobom, nametima koje mora da prevazidje od strane svekra, svekrve, muža koji je dezertirao i čiji interes ona štiti, na žalost, po cenu svog života!
  Na prvi mah teška, mračna, a suština je sasvim drugačija!
  Žena je u ovom romanu sve, ljubav, snaga, hrabrost!
  Očaravajuće.
  Nabavite što pre

 16. Knjiga koja mi je promenila život i koju bih izdvojila, jer da nije bilo nje ne bih danas pisala ovaj tekst i učestvovala u jednoj ovakvoj nagradnoj igri, nosi naslov ,, Volim Njujork ” i napisala ju je Lindzi Kelk. Ovo je prica u kojoj se sasvim obicna devojka nalazi na jednoj od životnih prekretnica .. Knjigu sam procitala na letnjem raspustu u osmom razredu, onda, kada sam i ja bila na jednoj svojoj zivotnoj ,, prekretnici ” ( prelazak iz osnovne u srednju skolu ) pa sam se verovatno zbog toga vezala za knjigu. Ovo je prva knjiga u mom zivotu koju sam sama, sasvim spontano, svojevoljno, uzela u reke, pozelela da je ponesem na letovanje i da je procitam. Do tada citala sam samo dela od kojih mi je zavisila ocena iz srpskog jezika. Citala sam bezvoljno, samo zato sto moram, pod pritiskom roditelja i govorila ( kao i vecina tinejdžera ) : ,, Jedva čekam da završim školu i da ne moram više ništa da čitam! Čitanje je gubljenje vremena. Ko još troši novac na knjige, čita i u tome uživa ?! ” Ova knjiga mi je promenila pogled na čitanje, odnos prema čitanju i probudila u meni ljubav prema knjigama. Zaista mi je promenila život. Od tada, čitanje mi je jedna od par aktivnosti koja me istinski opušta, na svom noćnom stočiću uvek imam neku knjigu i knjige su jedna od onih stvari na koje najradije trošim novac. Svaka naredna pročitana knjiga ostavila je trag na mene, o svakoj bih mogla zasebno da pisem i svaka ima posebno mesto na nekoj od mojih polica. One su moja strast i želim da jednog dana imam svoju malu kućnu biblioteku. Čitajte ljudi dragi jer čitanje opušta, oplemenjuje i edukuje!

 17. Knjiga koju bih izdvojila, jer da nije bilo nje ne bih danas pisala ovaj tekst i učestvovala u ovoj nagradnoj igri, nosi naslov ,, Volim Njujork ” od autorke Lindzi Kelk. U ovom delu sasvim obična devojka, Anđela nalazi se na životnoj prekretnici .. Posto sam i sama bila na jednoj od svojih životnih prekretnica u periodu kada sam čitala ovu knjigu ( prelazak iz osnovne u srednju skolu ) za nju me vezuju posebne emocije. Pored toga, ovo je prva knjiga koju sam sama, sasvim spontano, svojevoljno, uzela u ruke, pozelela da je ponesem na letovanje i da je procitam. Do tada, citala sam samo one knjige od kojih mi je zavisila ocena iz srpskog jezika. Citala sam iz obaveze, pod pritiskom roditelja, bezvoljno .. i kao većina tinejdžera govorila : ,, Jedva čekam da završim školu da više ne moram ništa da čitam! Ne razumem ljude koji kupuju knjige, čitaju ih i u tome uzivaju !? ” Ova knjiga promenila mi je pogled na čitanje, odnos prema čitanju i probudila u meni ljubav prema knjigama. Zaista mi je promenila život. Svaka naredna knjiga koju sam pročitala ostavila je trag, o svakoj bi zasebno mogla da pišem i svaka ima posebno mesto na nekoj od mojih polica. Danas, čitanje je jedna od aktivnosti koja me najviše opušta, na noćnom stočiću uvek imam neku knjigu i knjige su jedna od stvari na koje najradije trošim novac. One su moja strast i želja mi je da jednog dana imam svoju malu kućnu biblioteku. Čitajte dragi ljudi, jer čitanje opušta, oplemenjuje i edukuje!

 18. “Čekajući Godoa”
  Knjiga mi je pomogla da shvatim koliko besmislen može biti život ako se prepustimo slučajnosti, sudbini i dosadi. Pokrenula me je da se još više angažujem za svoje ciljeve i da se potrudim da moj život bude u mojim u rukama, jer jedino tako sve ima smisao.

 19. Dok se u zraku oseca imperativ pocetka radne nedelje,ispijam gutljaje jake crne kafe,koja mi dodje kao melem dok cutim sa tisinom sopstvenih misli.Posmatram policu na kojoj su gotovo opsesivno ravno poslagani moji sareni prijatelji.Bez zelje da zadjem u duboku introspekciju,kojoj sam inace sklona i bez nekih filozofskih misli i lazne skromnosti,pitam se-ima li ijedna od njih koja nije posluzila kao svojevrsna lekcija,koja me bar malo nije promenila i uticala na neku moju odluku….(a zasigurno me nikad nije izdala).Dok jedna objasnjava da se “ne ljube lanci”, druga govori o tome da se za pravu ljubav viteski bori,da je mala razdaljina od Izmira do Lisabona,ako vas ceka neko ko vas voli…Treca kaze da “pripovedac i njegovo delo ne sluze nicemu,ako na jedan ili na drugi nacin ne sluze coveku i covecnosti”.Cetvrta kaze da “krijem svoju ljubav kao mrznju drugi,istom silom lazi i svim podlostima”…Kako pronaci meru koja je najvise uticala na mene…ili su uticale sve podjednako? Smesile mi se,rugale, kritikovale,inspirisale, postale mi nevidljivi oslonac i san i java. Karta za luna-park kada hocu da pobegnem od surove svakodnevice. I ako vec “zivot cine sitnice,dani su skice za razglednice, ne postoji kavez za feniks-ptice”.

 20. Knjiga koja je na mene ostavila najjači utisak, a i danas je rado pročitam svom detetu je “Mali princ”.
  To je prva knjiga koju sam samostalno pročitala i zaljubila se u čitanje. Ta ljubav i danas traje i ovoj se knjizi uvek vratim kada poželim da ponovo proživim svoje detinjstvo i otisnem se u svet mašte…

 21. Drustveni sistem nas je naucio da odredjene pozicije donose bolji zivot, srecu i zadovoljstvo. Svesni smo cinjenice da je novac taj koji pokrece i da nije moguce ziveti bez materijalnih prihoda zato sto je svet sacinjen od materije. Svoj zivot kupujemo novcem. Sto ga vise imamo, to vise od njega zavisimo. U vremenu globalizacije moramo se boriti za ocuvanje duhovnih vrednosti. Dok vrednost materijalnih dobara raste, ljudi gube svoju vrednost. Veliku cast i postovanje treba uputiti divnim ljudima koji se svesrdno bore za ocuvanje kulture i koji ukazuju na to kolika je snaga pisane reci. Svaka procitana knjiga pomaze nam da odrastemo i budemo bolji. Citajuci ” Suze za svet ” covek mora doziveti preporod u svakom smislu. Gordost i nadmenost radjaju razna iskusenja u nasem zivotu. Covek mora biti svestan svojih slabosti kao i nemogucnosti da menja druge ljude. Da bismo koracali kroz zivot, moramo imati strpljenja jer samo smiren covek poseduje ljubav. Niko ne moze nauditi nasoj dusi osim nas samih. Zavist nikako ne sme pokvariti nasu dobrotu. Onaj ko ne preispituje sebe nikada nece moci gospodariti svojim umom i mislima… Da, ova knjiga vam izmami suzu koja polako krene niz lice jer je poklon od slavuja koji se krije u lugu i svojim milozvucnim cvrkutanjem donosi radost ljudskim dusama…sada vec andjelima. Da li onda posle svih onih ispravnih i cistih misli mogu uputiti uzdah, vapaj ili krik i time narusiti poverenje u Tvorca da se nista ne desava po ljudskoj volji i da jos uvek dobrota preuzima na sebe grehe drugih?!

 22. Knjiga koja je promenila moj a verujem ne samo moj zivot vec zivot mnogih je Bukvar.Stranice na kojima sam naučila prva slova.Da nije bilo tih slova ne bi ni kasnije bilo svih onih reči napisanih i pročitanih od njih.Ne bi pročitala mnostvo knjiga.A pitam se kakav bi moj zivot bio da nisam naučila da čitam i pišem?Da nisam naučila prva slova?I svih 30 slova azbuke.Na sta bi se sveo moj život?Sta bih ja radila u životu da nije bilo Bukvara?Steta sto nikada neke starije ljude nisam pitala da li im je zao sto nikada nisu bili iz te priče da nauče da čitaju i pišu?No,bila su onda druga vremena.Bukvar – njega treba pozlatiti.Baš svako slovo u njemu,baš svaku reč…Da nije bilo Bukvara – deo života bio bi prazan,baš kao što je prazan papir,nenapisan,bez ijednog slova,bez ijedne reči…Pust.Ta divna slova,te divne pesme,te divne reči…A kao azbuka,B – kao Bukvar,V- kao …

 23. Nikada ne mozemo znati sta se nalazi iza ugla. Moramo gledati napred i verovati da nas bas iza ugla ceka neko dobro. Velika snaga i moc nalaze se u verovanju da se sve dogadja upravo onako kako treba. Upravo takav pogled na zivot otkrila mi je kniga ” Prvih 30 dana ” Arijane de Bonvoazen. Shvatila sam da oni koji ne mogu promeniti svoj um, zapravo, ne mogu promeniti nista. Budimo zahvalni zivotu jer je to najlepsi dar koji smo mogli dobiti svojim rodjenjem.

 24. Nikada ne možemo znati šta se nalazi iza ugla. Moramo gledati napred i verovati da nas baš iza ugla čeka neko dobro. Velika snaga i moć nalaze se u verovanju da se sve događa upravo onako kako treba. Upravo takav pogled na život otkrila mi je knjiga ” Prvih 30 dana ” Arijane de Bonvoazen. Shvatila sam da oni koji ne mogu promeniti svoj um, zapravo, ne mogu promeniti ništa. Budimo zahvalni životu jer je to najlepši dar koji smo mogli dobiti svojim rođenjem.

 25. Svako novo čitanje Andrića vas menja. Svaka njegova rečenica odiše mislima da je život neuništiv iako je sačinjen od trošne građe i da prolaznost života čovek može i mora pobediti samo stvaranjem dela. Mozda je najviše na mene uticala ona njegova opaska o ženama koja se odnosi na to da čovek tokom svog života sreće razočarane žene koje ne umeju da sakriju svoje ogorčenje u ljude i sumnju u ljubav, pa tako deluju i odbojno. ” Kratkovide žene su privlačnije od onih koje normalno vide “, kaže Andrić pomalo šaljivo i zaključuje da one koje manje vide zadrže u sebi više privlačnosti.

 26. Knjigu Slika Dorijana Greja sam pročitala u jednom dahu. Kada sam počela da isčitavam prve redove sve više i više me je vuklo da otkrijem ko je taj čuveni Dorijan Grej i zašto toliko dugo predstavlja izvor nepresušne inspiracije ljudima svih generacija. Dorijan je mlad i nezreo čovek, koji je u fazi formiranja svojih stavova i ciljeva kojima će se voditi kroz život, kada upoznaje intrigantnog bogatog čoveka, koji će postati njegova mecena i uzor u životu. Tu je i slikar koji napravi Dorijanov portret, koji postaje ogledalo njegove duše i pokazatelj toga kako se Dorijan oseća. Neodoljivo privlačno deluje težnja ka ostvarenju ideala večite mladosti, naravno u prvi mah svako bi rekao da to želi bez obzira na cenu. Cena nije unapred određena, pa kad dođe vreme za naplatu nesumnjivo će doći i do pokajanja. U knjizi je savršeno opisana društvena svest, da ukoliko imate novca, mladi ste i uticajni bićete privlačni, poželjni, društvo će vam lakše oprostiti sve pa i najveće grehe. Međutim, naš odraz u ogledalu je prava slika, sve loše što uradimo ostaje zapisano u našoj memoriji i sami od sebe ne možemo pobeći. Prvobitni Dorijanov uzor, postaje mu odvratan, polako shvata da je krenuo pogrešnim putem, ali kasno. Na kraju Dorijan pošto uništi sve koji ga vole i svedoke svojih zlodela, shvati da je povređivanjem drugih zapravo uništio sebe. Samo njegov portret može večno da ostane mlad i neukaljan. Knjiga nosi moćnu poruku da treba odgovorno da biramo svoje uzore, da nije važno postići cilj, već je bitno i kako ćemo doći do ostvarenja cilja i da pri tome uvek možemo da se pogledamo u ogledalo, bez straha od griže savesti. 🙂

 27. “Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše” . Privukao me,najblaže rečeno,čudan naslov.Bez naročitih očekivanja,stapala sam se sa svakom stranicom,lako, osećajno,šarmantno,zagonetno. Ovaj roman nije mi doneo epohalnu promenu u načinu života ili razmišljanja.Nije mi dolio so na ranu ili mi “naredio” da više poštujem sebe. Nekada to,složićete se,nije ni potrebno. Potrebno je samo malo uživanja u temama koje ponekad ,žureći svakodnevno, kao baricu preskočimo i mislimo-za to ću imati vremena kasnije.Ovaj (epistolarni)roman je nežna,dirljiva priča o lepoti jednostavnosti i davanju.Njeni junaci su jednostavni,a jedinstveni mali ljudi svakodnevice,a veliki u svojoj dobroti,visprenosti i životnim iskustvima.Sve ih povezuje ljubav prema knjigama (kao i nas na ovoj temi 😀 ) . Duboko veruju u to da svaka knjiga pronalazi svog savršenog čitaoca. One ih podižu iz strahota Drugog svet.rata koje su ih zadesile. Šašavi,duhoviti dijalozi i sveprisutan tipičan britanski humor, kroz bajkovite priče potaknuće vas na razmišljanje o životu,ali ne onako osuđujuće niti preteće i pretenciozno,nego dirljivo, bez stega, sa magijom koja provejava iz ovih pričica. Možda će vas podsetiti na film Love Actually, a sigurno ćete,kao i ja,reći svakoj prijateljici- moraš pročitati,ova knjiga je kao pisana za tebe!! “Putovanje” na Gernzi ostrvo moja je intimna oda lepoti i jednostavnosti življenja! Bez velikih očekivanja i moranja, samo joie de vivre!

 28. Neke se knjige nađu na našim policama, jer su nam drage… Druge su dobijene na poklon sa posvetom, a pojedine su klasici književnosti, pročitane mnogo puta… No, samo je jedna knjiga koja zauzima posebno mesto. Kako u našem domu, tako i u našim mislima i osećanjima. To je ona knjiga, koja posle prvog čitanja tako utiče na naš život da ima moć da ga promeni. Pisac moje životne promene je Dostojevski, a knjiga koja je uticala na mene jeste jedno od njegovih najpoznatijih ostvarenja- roman Idiot. On me je uveo u svet svetlosti, ali i tame, u dubinu, ali i tminu ljudske podsvesti. Pokazao mi koliko može biti duboka i milosrdna jedna ljudska duša, kao i koliko malo znamo o pojavama oko nas. Donoseći realističan prikaz ličnosti, uz detaljno izrađen psihološki profil, Dostojevski nas majstorski preuzima na svoj kolosek. A na njemu, prosvetljen euforičnom spoznajom vanvremenskog, posle još jednog u nizu epileptičnih napada od kojih je patio, otkriva nam nadasve zanimljive ličnosti, za koje mi se čini da su u mojoj blizini od trenutka kada sam ih kroz piščeve reči upoznala. Ovo delo je obeležilo moje odrastanje, mladost, ali i zrelost, savetovalo me nenametljivo , brušilo moju ličnost i još uvek me podseća da odgovore na neka životna pitanja potražim u sebi. Zato je sa pravom knjiga koja mi je promenila život.

 29. Prokleta avlija kao simbol mnogih mogućih ljudskih tamnica. Zato što je u prirodi čoveka oduvek prisutna težnja da sačuva slobodu; slobodu duha, slobodu misli, slobodu da sam odlučuje o svom životu.

 30. Knjigu koja je promenila moj život i u kojoj sam se u velikoj meri pronašla je napisao Fjodor Dostojevski. U pitanju su “Bele noći”. Glavni junak knjige je sanjar koji zahvaljujući devojci koju sreće počinje da uviđa lepote stvarnog života. I pored toga što knjiga nema srećan kraj, u pitanju je neuzvraćena ljubav, on ne ostaje ogorčen i nesrećan već zahvalan na čitavom iskustvu. Suština knjige se može svesti na uočavanje pozitivnih stvari u situacijama koje su naizgled nepovoljne za nas.

 31. Mislim da citanje jedne knjige tesko moze da promeni zivot, ali sigurno moze da ostavi jak utisak i navede na razmisljanje. Takva je knjiga simbolickog naziva Put. Ona moze da dovede u pitanje ideje koje imamo o sebi i svetu u kojem zivimo, i pruza potpuno novi nacin gledanja na to kako da nam zivot bude bolji. Kroz zivot nas uce da svako treba da bude autentican. Ali sta ako nas to ogranicava? Sve cesce zaboravimo da kazemo molim i hvala, na pristojnost, a ova knjiga podseca na to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA