Ananas torta

by | septembar 24, 2012

za 15 osoba

POTREBNO JE: 

Za kore:

  • 10 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih lešnika
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike mlevenog keksa

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 3 vanil-šećera
  • 5 dl mleka
  • 4 pune kašike brašna
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 300 g ananasa iz konzerve
  • 150 g mlevenog keksa

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

PRIPREMA: 

Kore:

1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 100 g šećera i mutiti dok se ne otopi.

2. Zatim dodavati jedno po jedno žumanace (ukupno 5 žumanaca) i mutiti mikserom.

3. Na kraju dodati 100 g mlevenih lešnika, 25 g rendane čokolade i kašiku mlevenog keksa te polako promešati varjačom.

4. Kalup za torte obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer i vanil-šećer, pa mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.

2. U šerpu sipati 4 dl mleka i ostaviti da proključa.

3. Posebno umutiti preostalo mleko i brašno.

4. U ključalo mleko sipati umućena žumanca, mešavinu mleka i brašna te kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

5. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom.

6. Ananas dobro ocediti od tečnosti, iseckati na kockice i dodati ga u fil. Na kraju dodati mleveni keks i promešati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila i preklopiti drugom korom. Zatim naneti preostali fil i poravnati.

2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati je preko torte i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: