Gaspačo: Španska kuhinja na vašem tanjiru

by | januar 12, 2015

Izvor: Restoranca.rs

Foto: freedigitalphotos.net, tiramisustudio

Foto: freedigitalphotos.net, tiramisustudio

Španski gazpacho ili protugalski gaspacho je hladna supa od paradajza. Ovom povrću u pripremi gaspača obavezno se dodaje zelena paprika, beli luk, crni luk, krastavac, maslinovo ulje, sirće i začini, so i tucana paprika po ukusu.

Način pripreme podrazumeva da se najpre oljušti paradajz, a onda zajedno sa ostalim seckanim povrćem izblendira. Maslinovo ulje i sirće dodaju se na kraju, kao i voda, čija količina zavisi od toga koju gustinu supe želite.

Gaspačo se najčešće služi u dubokom tanjiru ili činiji. Međutim, ukoliko kuvar priprema gaspačo sa više vode, nemojte se iznenaditi ako supu dobijete u velikoj staklenoj čaši.

Gotovo obavezni sastojak gaspača koji se poslužuje u restoranima je i hrskav hleb. Negde se služi u samoj supi seckan na kockice, a negde i odvojeno, kao dodatak i tada je najčešće propržen i preliven maslinovim uljem.

gaspaco 2

Foto: freedigitalphotos.net, markuso

Info plus

Ukoliko volite hladne supe od povrća, pre nego što naručite gaspačo, opet vam savetujemo da pročitate detaljan opis u meniju. Naime, pored povrća ovoj supi se neretko dodaju i namirnice životinjskog porekla, poput seckane pršute ili kuvanog jajeta.

Beleška

Španska kuhinja je poznata po različitim vrstama supa, a na Vikipediji i nekim kulinarskim sajtovima gaspačo se često poredi sa kordopskim salmorehom i mančanskim gaspačom.

Kordopski salmoreho je gusta supa od paradajza, hleba i maslinovog ulja, koja retko može sadržati i mrvice pršute i kuvanih jaja.

Mančanski gaspačo je toplo kuvano jelo, koje najčešće ne sadrži paradajz a osnovni sastojci su meso, hleb i pečurke.

Tagovi: