Banana split torta

by | avgust 18, 2012

za 10 osoba

vreme pripreme: 80 min.

pečenje: 48 min.

POTREBNO JE:

Za žute kore:

  • 8 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 100 g gustina

Za braon kore:

  • 8 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 100 g gustina
  • 2 kašike kakaoa

Za čokoladni fil:

  • 1 želatin u prahu
  • 250 g maskarpone sira
  • 250 g kuvanog pudinga od čokolade
  • 25 g kakaoa
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 g šećera u prahu
  • 2,5 dl slatke pavlake

Za vanil-krem:

  • 1 želatin u prahu
  • 300 g kuvanog pudinga od vanile
  • 2,5 dl slatke pavlake

Ostali sastojci:

  • 6 banana
  • 3 dl slatke pavlake

PRIPREMA:

Žute kore:

1. Belanca odvojiti od žumanaca.

2. Posebno sjediniti žumanca sa 100 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi. Odvojeno umutiti belanca u čvrst sneg pa postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.

3. Sjediniti žumanca sa belancima, dodati brašno i gustin te polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od pripremljene smese u odgovarajućoj pravougaonoj tepsiji obloženoj papirom za pečenje na temperaturi od 200 ºC ispeći dve kore.

Braon kora:

1. Na isti način pripremiti i braon kore samo u fil dodati kakao. Od dobijene smese ispeći dve kore.

Čokoladni fil:

1. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.

2. Maskarpone sir umutiti sa šećerom u prahu, dodati u njega otopljenu čokoladu,puding, šlag od slatke pavlake, kakao i želatin. Sve sastojke polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa.

Vanil-krem:

1. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.

2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati u njega puding od vanile i želatin te polako promešati.

Finalni postupak:

1. U odgovarajući pravougaoni kalup staviti svetlu koru i premazati je polovinom čokoladnog fila. Prekriti tamnom korom i premazati polovinom vanil-krema. Preko vanil-krema uzdužno utisnuti banane i premazati ih preostalim vanil-kremom. Zatim naneti drugu svetlu koru, premazati je preostalim čokoladnim filom i preklopiti drugom tamnom korom.

2. Pripremljenu tortu odozgo premazati umućenim šlagom od slatke pavlake i dekorisati po želji.

Savet plus: Kada se torta stegne, možete je preliti otopljenom čokoladom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: