Egzotična pita

by | oktobar 8, 2012

Za 5 osoba

POTREBNO JE:

Za testo:

  • 250 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica šećera
  • 125 g putera
  • 1 žumance
  • 0,5 dl vode
  • 2 kašike ulja

Za kremu od badema:

  • 100 g putera
  • 125 g šećera
  • 125 g badema
  • 1 jaje

Za vanil-kremu:

  • 5 dl mleka
  • 3 žumanceta
  • 125 g šećera
  • 30 g brašna
  • 30 g gustina
  • 1 vanil-šećer

Za dekoraciju:

  • 4 mandarine
  • 2 kivija
  • 1 banana
  • 1 preliv za kolače

PRIPREMA:

Testo:
1. Brašno sipati na radnu površinu i u sredini napraviti udubljenje.
2. Puter ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim ga iseći na kockice.
3. U udubljenje od brašna staviti so, šećer i iseckani puter. Sve sastojke zatim izmešati prstima.
4. Posebno umutiti žumance i vodu te postepeno dodavati u pripremljeno testo i mesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju.

Krema od badema:
1. Omekšali puter sjediniti sa šećerom i mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati mlevene bademe, jaje i dobro izmešati.
Vanil-krema:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i vanil-šećer, te kuvati dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima, brašnom i gustinom. Dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

Finalni postupak:
1. Odgovarajući kalup za pitu nauljiti te dno i bočne stranice obložiti prhkim testom.
2. Preko testa naneti kremu od badema i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180 ºC.
3. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i preko nje preliti vanil-kremu. Poravnati i ostaviti da se ohladi.
4. Preko kreme poslagati kriške mandarine, kolutove kivija i banane.
5. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i njime preliti voće.

Tagovi: