Kesten torta

by | maj 31, 2013

Kesten torta

Za koru:

  • 150 g šećera
  • 4 jajeta
  • 70 g putera
  • 70 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 30 g prezli
  • 100 g čokolade
  • 1,5 dl mleka

Za fil:

  • 500 g kesten pirea
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vanil-šećer
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 2 kašike ruma
  • 4 dl slatke pavlake

Ostali sastojci:

  • 100 g čokolade
  • 50 g putera
  • 3 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Puter penasto umutiti sa šećerom i žumancima.
2. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Potom dodati prezlu i otopljenu čokoladu te dobro izmešati.
3. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. U okruglom kalupu od pripremljene smese na 180 ºC ispeći koru.

Fil:

1. Sjediniti kesten pire, šećer u prahu, mlevene lešnike, rum i vanil-šećer pa dobro izmešati.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je sjediniti sa smesom od kestena i polako promešati.

Finalni postupak:

1. Koru poprskati mlakim mlekom i ostaviti ga da sve upije.
2. Potom je premazati filom od kestena.
3. Šlag od slatke pavlake premazati preko kestena.
4. Čokoladu i puter otopiti na pari pa preliti preko šlaga.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: