Micin kolač

by | april 13, 2013

Za koru:

  • 8 belanaca
  • 200 g šećera
  • 100 g krupno seckanih oraha
  • 2 kašike brašna

Za fil:

  • 8 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 3 vanil-šećera
  • 5 dl mleka
  • 2 kašike brašna
  • 100 g čokolade
  • 200 g margarina
  • 100 g seckanog suvog grožđa
  • 1/2 bočice ekstrakta kruške
  • 160 g šlaga
  • kisele vode po potrebi

Priprema:

Kora:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati seckane orahe i brašno te polako promešati. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, vanil-šećer, mleko i brašno. Zatim kuvati na pari mešajući dok se ne dobije gust fil.
2. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano mešanje otopiti.
3. Suvo grožđe natopiti ekstraktom kruške.
4. Ohlađeni fil od žumanaca sjediniti sa omekšalim margarinom i umutiti mikserom. Potom dodati oceđeno suvo grožđe i polako promešati.

Finalni postupak:

1. Koru premazati pripremljenim filom.
2. Posebno umutiti prašak za šlag sa malo kisele vode. Naneti preko fila i ravnomerno rasporediti. Ostaviti u frižideru da se stegne pa iseći na kocke.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: