Španski kolač

by | oktobar 5, 2012

Za 10 osoba

POTREBNO JE:

Za koru:

    • 4 jajeta
    • 50 g brašna
    • 50 g gustina
    • 125 g šećera

Za fil od lešnika:

  • 300 g lešnika
  • 1 dl mleka
  • 1 vanil-šećer
  • 1 kašika ruma
  • 150 g margarina

Za fil od jaja:

  • 6 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • 6 dl mleka

Ostali sastojci:

  • 2 šlaga
  • 250 g ”pti ber” keksa
  • 2 dl mleka

PRIPREMA:

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca I umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer, dodati u njega sneg od belanaca I promešati.
3. Zatim dodati gustin i brašno te polako promešati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 12 min.

Fil od lešnika:
1. Lešnike propržiti i samleti.
2. Mlevene lešnike preliti vrelim mlekom, dodati vanil-šećer, rum i omekšao margarin pa umutiti mikserom.
Fil od jaja:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca i brašno te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperature da se zgusne.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati mlakim filom od lešnika i ostaviti da se stegne.
2. Zatim naneti mlak fil od jaja i ravnomerno ga rasporediti.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko fila od jaja.
4. Keks natopiti mlekom i poslagati preko šlaga.
5. Pripremljen kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad veličine keksa.

Izvor: Dobra hrana 

Tagovi: