Škarpina u belom vinu

by | oktobar 22, 2012

Za 4 osobe

POTREBNO JE:

  • 4 škarpine srednje veličine
  • 1 kg krompira
  • 2 veze blitve
  • 1 manja glavica belog luka
  • 2 limuna
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 3 dl vina
  • 2 lovorova lista
  • 2 dl maslinovog ulja
  • mešavina začina, biber

PRIPREMA:

1. Škarpine natrljati začinima po ukusu I ostaviti sa strane.
2. Posebno sjediniti belo vino, 1 dl maslinovog ulja i kašiku peršuna.
3. Pripremljenu mešavinu sipati u odgovarajuću vatrostalnu činiju. Preko nje poslagati škarpine, dodati lovorov list I prekriti folijom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 30 min. Zatim skloniti foliju I peći najpre sa jedne a potom i sa druge strane da riba porumeni.
4. Dok se riba peče, oguliti krompir I iseći na kocke. Zatim ga obariti u slanoj vodi i ocediti od suvišne tečnosti.
5. Blitvu takođe obariti u slanoj vodi I iseći na krupnije komade.
6. Sjedinit krompir i blitvu pa začiniti po ukusu.
7. Beli luk očistiti i što sitnije iseckati. Sjediniti sa peršunom, sokom od limuna i preostalim maslinovim uljem. Dodati začine po ukusu i promešati.
8. Pečenu ribu preliti prelivom od belog luka i poslužiti uz krompir salatu.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: