Punjeni patlidžani

by | april 13, 2013

Sastojci:

  • 4 srednja plava patlidžana
  • 400 g mlevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/2 crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 paradajz
  • 80 g mariniranih šampinjona
  • 100 g kečapa
  • 40 g sušenog paradajza
  • 4 dl soka od paradajza
  • 2 dl belog vina
  • 0,5 dl ulja
  • mešavina začina

Priprema:

1. Nožem za guljenje uzdužno skinuti koru sa plavog patlidžana na nekoliko mesta (prema uputstvu sa slike).
2. Potom patlidžane poslagati u nauljeni pleh i prekriti folijom. Peći u zagrejanoj rerni dok ne omekšaju.
3. Izvaditi ih iz rerne, zaseći po sredini i izvaditi meso. Izvađeno meso sitno iseckati.
4. Crni luk, sušeni paradajz i crvenu papriku iseći na kockice, šampinjone na listove, a beli luk ispasirati.
5. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati mleveno meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša.
6. Pred kraj dinstanja dodati marinirane šampinjone, meso patlidžana, sušeni paradaz, kečap i začine po ukusu. Pržiti dok suvišna tečnost ne uvri.
7. Pripremljenim filom napuniti unutrašnjost patlidžana, a preko poslagati kolutove paradajza.
8. Posebno sjediniti sok od paradajza, belo vino, ulje i malo vode pa sipati u vatrostalnu činiju. Poslagati u nju punjeni patlidžan i staviti u zagrejanu rernu da se zapeče.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: