Categories ZDRAVLJE

7 namirnica punih kalorija koje smete jesti svaki dan

Zdrava ishrana zasniva se na uravnoteženom unosu različitih grupa namirnica. Pritom treba znati da ne samo da se neke vrste kalorične hrane smeju jesti, nego se najtoplije preporučuju u  svakodnevnoj ishrani. Zaboravite na masnu i prženu hranu i posegnite za dobrim kalorijama koje dolaze iz namirnica bogatim proteinima.

Foto: Thinkstock

1. Sir 

Za proizvodnju jedne kriške sira potrebna je čaša mleka, pa ne čudi da je ovaj proizvod pun hranjivih materija poput kalcijuma, fosfora, selena i vitamina B12. U jednoj kriški sira krije se i nešto manje od 7 grama proteina koji su neophodni za izgradnju mišića, pravilan rad mozga i svih drugih organa u telu. Njegova konzumacija se posebno preporučuje osobama koje izbegavaju jesti meso i ribu.
2. Jaja
Kokošje jaje je jedina namirnica na svetu koja prilikom kuvanja ne gubi nimalo svojih hranjivih sastojaka, a  ima ih mnogo. Uz većinu minerala i vitamina, ona je i odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje štite srce i kardiovaskularni sistem.
3. Riba 
Mediteranska ishrana se smatra jednom od najzdravijih režima ishrane u svetu, a počiva na konzumaciji plave ribe poput jeftine, ali zdrave sardele. Studije su pokazale da ljudi koji nekoliko puta nedeljno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama su generalno zdraviji i srećniji, imaju niži krvni pritisak i manji rizik od dobijanja hroničnih bolesti.

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA