Držite li dvodnevnu dijetu?

by | februar 20, 2014

Šta da jedete tokom restriktivnih dana? Iz knjige “Dvodnevna dijeta” (dr Mišel Harvi i prof. Toni Hauel, Laguna, 899 din.) izdvojli smo tri ukusna jela i jednostavna recepta.

F02 dvodnevna_dijeta-toni_hauel-_misel_harvi_v

Želeli smo da probamo nešto egzotično, što ne jedemo baš svakog dana, ali smo ipak potražili one recepte čija priprema nije previše komplikovana niti su sastojci nedostupni. Uživajte! I mršavite! A više o ovoj dijeti pronaći ćete i u martovskom broju magazina “Lepota i zdravlje”.

Grčki jogurt s kupinama i indijskim orahom prženim na cimetu

grcki jogurt

Jedna porcija:

  • 10 neslanih indijskih oraha
  • prstohvat mlevenog cimeta
  • 80 g kupina
  • 120 g grčkog jogurta s malim procentom masnoće

Zagrejte manji tiganj na srednjoj temperaturi. Ubacite indijski orah i cimet i pecite minut-dva. Povremeno mešajte drvenom varjačom dok orah ne zadobije zlatnu boju i pusti miris. Pecite orahe na dasku za sečenje i kad se malo ohlade, iseckajte ih na krupnije komade.
Sipajte jogur u činiju i odozgo stavite kupine. Preko toga pospite orah sa cimetom.

PORCIJE: proteini 0, masti 1, mlečni proizvodi 1, voće 1, povrće 0
NUTRITIVNE VREDNOSTI: kalorije 172, ugljeni hidrati 15 g, proteini 9 g, vlakna 5 g, so 0,3 g

Japanska miso supa sa šitake pečurkama i zelenim lisnatim povrćem

miso supa

Jedna porcija

  • 1/2 supene kašike kvalitetne miso paste
  • 300 ml sveže prokuvane vode
  • 1/2 kafene kašičice soja-sosa
  • koren đumbira veličine 1 cm, sitno izrendan
  • 2 struka mladog luka, sitno iseckana
  • 40 g spanaća, opranog
  • 3 stabljike špargle, isečene na komade od 2 cm
  • 3 šitake pečurke, isečene na listiće
  • 1/4 kafene kašičice prženog susama

Stavite miso pastu u manju činiju i dodajte 2-3 supene kašike kipuće vode da biste pripremili pastu. Stavite pastu u manji tiganj i postepeno dodajte preostalu vodu dok ne dobijete glatku supu. Dodajte soja-sos i đumbir i ostavite da proključa. Smanjite vatru i pustite da lagano vri 2-3 minuta. Zatim ubacite mladi luk, spanać, šparglu i pečurke. Ostavite da lagano vri još 2 minuta, ubacite susam i odmah poslužite.

PORCIJE: proteini 0, masti 0, mlečni proizvodi 0, voće 0, povrće 11/2
NUTRITIVNE VREDNOSTI: kalorije 59, ugljeni hidrati 5 g, proteini 5 g, vlakna 4 g, so 1,2 g

Larb gaj – tajlandska pileća salata

larb gaj

Jedna porcija

  • 1 manji čen belog luka, zgnječen
  • 100 g mlevenog pilećeg ili ćurećeg mesa
  • 50 ml supe od pileće ili povrtne kocke s malo soli
  • malo soka od limete
  • 4 struka mladog luka, očišćena, dva na kolutove a druga dva sitno iseckana
  • 1 crvena ljuta papričica, bez semenki i sitno iseckana
  • grančica nane
  • šaka listova korijandera
  • celi listovi ajsberg salate, oko 80 g, za posluživanje

Sjedinite zgnječeni beli luk s mlevenim mesom. U manjoj šerpi zagrejte supu na jakoj vatri dok dobro ne proključa. Zatim ubacite mleveno meso. Mešajte sve dok supa ne ispari i dok meso ne bude gotovo; za to će vam trebati samo oko 3-4 minuta (pazite da ne prekuvate mleveno meso jer će se stvrdnuti).

Gotovo meso stavite u činiju, dodajte sok od limete, mladi luk i ljutu papričicu. Dobro promešajte. Iscepkajte listove nane s grančice i zajedno ih iseckajte s listovima korijandera. Dodajte ih u činiju, dobro promešajte i proverite je li dobro začinjeno.

Odmah poslužite na listovima ajsberg salate.

PORCIJE: proteini 31/2, masti 0, mlečni proizvodi 0, voće 0, povrće 11/2
NUTRITIVNE VREDNOSTI: kalorije 143, ugljeni hidrati 5 g, proteini 26 g, vlakna 3 g, so 0,4 g

Tagovi: