Categories Zdrava ishrana

Ne preterujte sa vitaminima!

Više ne mora obavezno da znači i bolje, posebno kada je reč o vašem zdravlju. Iako ih preporučuju sa svih strana, vitamini i različiti vitaminski dodaci koje ljudi koriste u velikom broju slučajeva neće vam doneti ništa dobro, potvrdila je skorašnja studija.

Naime, zdrav organizam proizvodi dovoljno vitamina za svoje normalno funkcionisanje, pa ako ih uzimate previše, oni će mokrenjem biti jednostavno izbačeni iz organizma, a zajedno sa njima i novac kojim ste ih kupili.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Ako koristite previše određenih vitamina, to može ostaviti i negativne posledice po vaše zdravlje.

Na primer, za vitamin E se dugo mislilo da može da smanji rizik od razvijanja raka prostate, a pokazalo se upravo suprotno. Iako igra veoma važnu ulogu u imunitetu, količine ovog vitamina koje unosimo u ishranu, putem brokolija ili suncokreta, sasvim su dovoljne.

Vitamin A koji je važan za vid, reprodukciju, kosti i imunitet, takođe spada u ovu grupu, ali prevelike količine mogu da izazovu određene poremećaje, poput Kronove bolesti, oboljenja pankreasa i jetre, kao i poremećaj centralnog nervnog sistema.

Vitamin C verovatno najčešće koristimo kad smo prehlađeni, ali umesto tablete pametnije je da pojedete voćku koja je njime bogata. Iako se za razliku od vitamina A rastvara u vodi, pa su veće šanse da će samo „proći“ kroz vaš organizam, prevelike količine mogu da izazovu dijareju, stomačne grčeve, čak i kamen u bubrezima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA