Categories Zdrava ishrana

Zašto je dobro jesti kestenje

Jesenja namirnica čiji miris će se narednih nedelja širiti gradskim ulicama, uz neizbežne crne prste krije i niz tajni. Važna svojstva  kestena prepoznali su i kulinarski stručnjaci, koji ga sve češće koriste kao glavni sastojak supa, soseva i slatkih poslastica.

Donosimo vam pet razloga zašto bi trebalo uvrstiti kestenje u svakodnevnu ishranu:

1. Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od sličnih namirnica, kao i mali nivo masti. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini idealnim za mršavljenje.

2. Kestenje obiluje folnom kiselinom, tačnije vitaminom B9 koji nije karakterističan za jezgraste plodove, a zaslužan je i za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

3. Ova jesenja namirnica pomaže u smanjivanju nivoa holesterola, a da biste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, preporučuje se unos 85 grama. Jedući kestenje, u organizam unosite magnezijum i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijim koji uravnotežava krvni pritisak.

4. Po svom sastavu, kestenje ima najveći postotak skroba, a ne sadrži gluten, što ga čini sve popularnijom namirnicom. Takođe, brašno kestena pokazalo se idealnim u pravljenju kolača, sladoleda, supa i soseva.

5. Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz lekovitih svojstava. na primer, čaj od kestena uspešno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u lečenju proširenih vena, kao i u borbi protiv celulita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA