Zašto je doručak važan?

by | februar 29, 2012

Piše: Prof. dr Nadja Vasiljević, savetnica kompanije NESTLÉ Adriatic za ishranu

Institut za higijenu i medicinsku ekologiju, Savetovalište za dijetetiku, Medicinski fakultet u Beogradu

Osnova dobrog zdravlja je svakako nutritivno adekvatna hrana koju konzumiramo. Savremena nauka danas smatra da pravilna ishrana ima ulogu, ne samo u unapređenju i očuvanju zdravlja, već i u prevenciji i zaštiti od bolesti. Ljudskom organizmu neophodan je veliki broj hranljivih materija za rast, razvoj, ali i postizanje ravnoteže u ishrani.

Pravilna navika u ishrani formira se još u najranijem detinjstvu, a zavisi od raznih faktora: okruženja, vaspitanja, svakodnevnih uticaja, telesne predispozicije i sklonost ka pojedinim namirnicama. Jedna od najvažnih navika koju deca treba da usvoje jeste da redovno doručkuju.

Doručak obezbeđuje energiju za dnevne aktivnosti, kao i dovoljno hranljivih materija koje su neophodne tokom dana. Najčešće se preporučuju mleko i mlečni proizvodi, voće i povrće i žitarice od celog zrna jer sadrže visokovredne belančevine, vitamine i minerale. Doručak povećava radni učinak, olakšava savladavanje veština, pojačava koncentraciju i kreativnost kod dece. Deca koja redovno i kvalitetno doručkuju pokazuju energičnost, smanjenu sklonost ka stresu, anksioznosti i depresiji, pojavu gojaznosti, jer je dokazano da deca koja preskaču doručak češće imaju prekomernu težinu.

Idelan doručak za decu upravo nude NESQUIK žitarice. Osim što su interesantnog izgleda i sa dodatkom čokolade, napravljene su sa celim zrnom i sadrže obilje hranljivih materija i vitamina koji imaju pozitivan uticaj na psihofizičko stanje i razvoj kod dece.

Tagovi: