Zdrave namirnice koje konzumiramo na pogrešan način

by | novembar 25, 2013

Zdrava ishrana sastoji se od različitih namirnica koje sadrže brojne hranljive materije i pomažu pravilan rad metabolizma. No, često te namirnice ne pripremimo na pravi način i time gubimo veliku količinu nutrijenata. Otkrivamo vam najčešće greške koje pravimo prilikom pripremanja hrane.

povrce

Povrće

Greška: Pripremate ga u mikrotalasnoj pećnici ili ga prokuvavate.
Rešenje: Kuvanje na pari, jer ćete na taj način zadržati sve neophodne nutrijente.

Paradajz

Greška: Jedete sirov paradajz.
Rešenje: Podgrejte ga. Paradajz, naime, smanjuje mogućnost od srčanog udara, te pomaže u borbi sa rakom prostate zahvaljujući snažnom antioksidansu likopenu. Zagrevanjem se nivo likopena povećava. Za najbolje rezultate, paradajz kuvajte u maslinovom ulju.

Jagode

Greška: Sečete ih pre jela.
Rešenje: Jedite ih cele jer sadrže 8-12 odsto više vitamina C od seckanog voća. Sečenjem, vitamin C izlažete svetlosti i kiseoniku, čime on gubi vrednost. Jagode bi trebalo čuvati na niskim temperaturama u frižideru.

Smrznuti proizvodi

Greška: Ne kupujete smrznute proizvode.
Rešenje: Počnite da koristite i zaleđenu hranu. Većina ljudi smatra da su samo sveže namirnice zdrave. No, britanski naučnici otkrili su da smrznuto voće i povrće takođe imaju visok nivo antioksidanasa, uključujući polifenole, vitamin C i beta-karoten.

Izvor: Index.hr

Tagovi: