Zdravlje po meri: Ishrana po krvnim grupama

by | april 30, 2010

Verovatno ste primetili da neki ljudi mogu da jedu različite vrste hrane bez ikakvih problema, dok drugi pate od problema sa varenjem, nadutošću, kiselinom i podložniji su određenim bolestima.


Objašnjenje stručnjaka koji se bave ishranom prema krvnim grupama je da ljudi sa različitim krvim grupama ne mogu podjednako dobro da svare određene vrstu hrane.

Krvna grupa0 krvna grupa
Ljudi sa 0 krvnom grupom imaju najotporniji sistem za varenje. Oni su izvorni mesožderi, pa su im za dobro varenje potrebni životinjski proteini i manje količine voća i povrća. Nulta krvna grupa ne podnosi ugljene hidrate, naročito one sa glutenom i mlečne proizvode. Ove osobe proizvode mnogo želudačne kiseline, zbog čega bi trebalo da izbegavaju kafu.

Korisne namirnice

  • Morske ribe – bakalar, list, štuka
  • Crveno meso – govedina, jagnjetina, teleća džigerica, ovčetina, teletina, divljač
  • Povrće – kelj, spanać i brokoli
  • Maslinovo ulje
  • Orašasti plodovi i semenke – orasi, lan…
  • Voće – ananas, smokve, trešnje, višnje, šljive

 

Izbegavajte

  • Mesne prerađevine – slaninu, šunku, živinsko meso
  • Riba i morski plodovi – som, kavijar, školjke, haringa, dimljeni losos, hobotnica
  • Sirevi i mlečni proizvodi
  • Kukuruzno i suncokretovo ulje
  • Orašasti plodovi i semenke – brazilski orah, kikiriki, puter od kikirikija, pistaći, mak
  • Povrće sa visokim nivoom skroba – grašak, pasulj, boranija…
  • Žitarice – kukuruz, biljni margarini, pšenica

A krvna grupa
Ljudi s A krvnom grupom imaju slabu toleranciju na životinjske proteine. Krvna grupa A ima osetljiv sistem za varenje i preporučljiva im je klasična vegetarijanska ishrana, sa što manje mlečnih proizvoda. Ove osobe proizvode manje želudačne kiseline i zbog toga imaju problema sa varenjem mesa i apsorpcijom vitamina B12. Preporučuje se uzimanje dodataka ishrani, koji sadrže probavne enzime bromelain, betain i papain.

 

Povrce

Korisne namirnice

  • Ribe i morski plodovi – losos, skuša, sardina, bakalar
  • Orašasti plodovi i semenke – kikiriki, puter od kikirikija, orah
  • Žitarice i skrob – heljda, raženo brašno, pirinčano brašno
  • Povrće – blitva, brokoli, celer, beli luk, luk, šargarepa, praziluk
  • Voće – borovnice, grejpfrut, kupine, limun, smokve, šljive

 

Izbegavajte

  • Meso – sva crvena mesa
  • Ribe i morski plodovi – riba list, inćuni, som, kavijar…
  • Sirevi i mlečni proizvodi – kačkavalji, puter, kravlje mleko
  • Ulja – ricinusovo ulje, kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, suncokretovo ulje
  • Orašasti plodovi – pistaći
  • Žitarice – pšenica
  • Povrće – kupus, patlidžan, pečurke, masline, krompir
  • Voće – banana, pomorandža, mandarine, mango

B krvna grupa
Osobe sa ovom krvnom grupom imaju tolerantan sistem za varenje i dobro podnose većinu namirnica. Prema preporuci lekara, ove osobe bi trebalo da izbegavaju kukuruz, heljdu, sočiva, kikiriki i susam. Takođe, ljudi sa B grupom imaju problem sa glutenom u pšeničnim produktima, a dobro podnose mlečne proizvode.

 

PovrceKorisne namirnice

  • Meso – crvena mesa
  • Ribe i morski plodovi – sardine, škarpina, kavijar, list, losos
  • Mlečni proizvodi i jaja – kefir, kozji sir, mleko, feta sir, jogurt
  • Žitarice i skrob – pirinač
  • Povrće – kelj, krompir, šargarepa, rotkvice, kupus, paprike
  • Voće – ananas, lubenica, šljive
  • Ulja – maslinovo ulje

 

Izbegavajte

  • Živinsko meso
  • Ribe i morski plodovi – dagnje, inćuni…
  • Mahune – sočiva, soja, tofu, sojino mleko
  • Koštunjavo voće i semenke – pistaći, kikiriki, suncokret
  • Žitarice i skrob – pšenica, raženo brašno, kukuruz, heljda
  • Povrće – masline, paradajz, bundeva
  • Ulja – suncokretovo ulje, sojino ulje

 

Izvor: Alo

Tagovi: